Sari la conținut

6 metode naturale să ne curățăm plămânii! Îmbunătățește-ți capacitatea respiratorie

6 metode naturale să ne curățăm plămânii!

Persoanele care suferă boli pulmonare cronice au de regulă probleme respiratorii. În cazul lor, eliminarea materiilor dăunătoare din plămâni ar putea ajuta la ameliorarea capacității respiratorii.

Experții spun că cel mai bun mijloc de „curățare” naturală a plămânilor este evitarea surselor de poluare din aer. Potrivit statisticilor emise de Organizația Mondială a Sănătății (OMS), anual se înregistrează 4,2 milioane de decese din cauza expunerii la poluarea aeriană.

Renunțarea la fumat

Expunerea la fumul de țigară este una din cele mai frecvente cauze ale depunerii de substanțe toxice periculoase în căile respiratorii și plămâni.

Fumul de țigară provoacă o senzație de greutate sau congestie pectorală. Acumularea de mucus în plămâni crește riscul de microbi și patogeni.

Fumatul pe perioade lungi de timp poate duce la vătămarea țesutului pulmonar și la apariția unor dificultăți respiratorii.

Țigările electronice au același efect nociv ca și țigările clasice asupra căilor respiratorii, producând daune similare la nivelul plămânilor.

Așadar, în cazul fumătorilor, cea mai bună metodă de detoxifiere este renunțarea la tutun. După ce fumătorul încetează să mai inhaleze fumul de țigară, plămânii vor începe să se curețe singuri și să se refacă, dacă acest lucru mai este posibil.

Fumatul este răspunzător pentru 1 din 5 decese din SUA.

Îmbunătățirea aerului din interior pentru plămânii tăi

Nu doar poluanții din mediul înconjurător ne afectează sănătatea pulmonară și respiratorie, ci și aerul din casă, sau aerul din interior. Pe lângă evitarea fumatului în casă, se recomandă schimbarea filtrelor de aer în mod regulat.

O altă soluție ar fi să țineți mai multe plante verzi în casă, care produc oxigen și curăță aerul de toxine. Evitați utilizarea de produse de curățare care conțin parfumuri sintetice și substanțe chimice nocive.

Creșterea aportului de antioxidanți

Antioxidanții sunt compuși esențiali pentru protejarea sănătății noastre. Aceștia combate daunele radicalilor liberi asupra celulelor și țesuturilor. Studiile arată că antioxidanții ajută la eliminarea toxinelor din corp și reducerea inflamațiilor.

Vitamina C este un antioxidant care poate fi util în reducerea compușilor inflamatori din corp, ajutând procesele de curățare a plămânilor. Putem lua vitamina C din dietă.

Cele mai bune surse alimentare sunt: cătina, măceșele, ardeiul gras, pătrunjelul, fructele citrice, kiwi. Legumele cu frunze verzi, fructele de pădure și ceaiul verde sunt de asemenea surse foarte bune de antioxidanți.

Ceaiul verde conține antioxidanți care reduc inflamația din plămâni și protejează țesuturile pulmonare de efectele nocive ale fumului de țigară.

Potrivit unui studiu coreean, două căni de ceai verde pe zi pot ajuta la îmbunătățirea funcției pulmonare.

Consum de alimente antiinflamatoare

Între alimentele înzestrate cu proprietăți antiinflamatoare naturale se numără: turmericul, verdețurile, afinele, măslinele, nucile, fasolea și lintea.

Inhalații

Terapia cu aburi sau inhalațiile ajută la deschiderea căilor respiratorii și eliminarea mucusului din plămâni. În bolile pulmonare, expunerea la aerul rece sau uscat poate înrăutăți simptomele. Acest mediu usucă membranele mucoase și îngreunează fluxul sanguin.

Inhalațiile cu aburi calzi ajută la subțierea mucusului și la îmbunătățirea respirației.

Un studiu mic pe persoane cu boala pulmonară obstructivă cronică a arătat că terapia cu aburi a scăzut semnificativ rata cardiacă și respiratorie. Inhalațiile au un efect temporar și nu de lungă durată.

Exercițiile aerobice pentru plămânii sănătoși

Mișcarea fizică regulată este esențială pentru antrenarea proceselor de detoxifiere a organismului. Potrivit studiilor, exercițiile aerobice ar putea fi în mod deosebit utile, deoarece măresc fluxul sanguin la nivel pulmonar.

Îmbunătățirea circulației sângelui la nivelul plămânilor ajută organismul să miște toxinele spre organele care se ocupă cu filtrarea sângelui și eliminarea lor, precum ficatul și rinichii. Orice tip de exerciții fizice ajută în acest sens.

Tănasă Sabina

Sabina Tanasa, este redactor la www.doctorulzilei.ro din anul 2020, a fost colaborator la despreSpa.ro, owner and founder la MobileWish.ro și la Ulei Cocos Romania - VivaCoco. Este licentiata a Universitatea „Alexandru Ioan Cuza" din Iași si ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE DIN BUCURESTI

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel