Sari la conținut

6 reguli ale unui stil de viață sănătos

Nu este nevoie să adopți o dietă strictă sau să renunți la anumite obiceiuri pentru  a te dedica unui stil de viață sănătos. Important este să elaborezi un plan care să se ți se potrivească și să respecți câteva reguli simple:

     1. Petrece mai puţin timp la televizor: privitul la televizor nu este în totalitate dăunător, însă principalul motiv pentru care nu facem exerciţii fizice, este lipsa timpului. Reducând din timpul petrecut în faţa micului ecran sau al calculatorului vei avea mai mult timp pentru mişcare

  1. Prepară-ţi singur mâncarea: în aceste fel vei avea control total asupra ingredientelor şi cantităţilor pe care le foloseşti

  2. Fă mişcare cel puţin 30 de minute, de 4 ori pe săptămână: dacă nu ai timp să mergi la sală, există alte metode pentru a face mişcare, de exemplu îţi poţi parca maşina mai departe sau dacă foloseşti transportul în comun poţi coborî cu câteva staţii înainte să ajungi la destinaţie şi restul distanţei mergi pe jos. Plus de asta, uită de lift şi de scările rulante.

  3. Odihneşte-te 7-8 ore pe noapte: orele necesare pentru somn variază de la persoană la persoană, însă statisticile arată că în general fiecare avem nevoie de 7-8 ore de somn. Sub 6 ore sau peste 9 ore de somn în cazul persoanelor adulte sunt asociate cu dereglarea metabolismului şi cu probleme la nivelul inimii

  4. Hidratează-te cu apă şi ceaiuri: organismul are nevoie de apă pentru a supravieţui şi funcţiona. Din cantitatea totală de apă consumată, de obicei 30% provine din alimente, iar 70% din băuturi, dar aceste procente pot varia foarte mult în funcţie de dietă. O bună hidratare este esenţială pentru sănătate deoarece fiecare celulă din corp are nevoie de apă, hidratarea fiind vitală pentru funcţiile de bază ale organismului precum reglarea temperaturii corpului, tensiunii arteriale, buna funcţionare a celulei nervoase, realizarii digestiei. Hidratarea adecvată este extrem de importantă pentru buna funcţionare a creierului. Când   suntem bine hidrataţi, neuronii sunt alimentaţi cu nutrienţi şi sânge oxigenat, iar creierul funcţionează în parametri normali. Fluidele sunt importante pentru funcţionarea inimii, iar menţinerea unui volum adecvat al fluidelor este esenţială pentru reglarea tensiunii arteriale. Un rol important îl are şi în digestia alimentelor si absorbţia nutrieţilor din tractul digestiv. Hidratarea insuficientă va încetini procesul digestiv şi deshidratarea cronica poate duce la constipaţie. Un aport adecvat de lichide este esențial pentru a asigura funcţionarea rinichilor ajutând la eliminarea deşeurilor şi a substanţelor nutritive în exces prin urină. Rinichii unei persoane bine hidratate filtrează aproximativ 180 de litri de apă în fiecare zi, cea mai mare parte fiind resorbită pentru a preveni pierderile excesive de lichide. Apa actionează ca un lubrifiant pentru muşchi şi articulaţii, ajută la formarea lichidului articular şi prezervă activitatea normala a muşchilor.
  1. Nu sări peste micul-dejun: este una dintre cele mai importante mese ale zilei, pentru că iţi asigură necesarul de energie pentru cel puţin jumătate de zi. Cel mai bun mic-dejun este acela care are fibre suficiente şi proteine care să iţi ţină de foame până la urmatoarea masă, fara prea mult zahăr sau grăsimi saturate. Alegerile bune, sănătoase includ pâine integrală, ouă, unt de arahide, cereale, fructe, lapte degresat.  ,,Cine nu sare peste micul dejun, are șanse mai mici să se îngrașe de-a lungul vieții, are performanțe fizice și psihice mai bune, ba chiar copiii rezolvă mai bine probleme de matematică,” spune nutriționistul Corina Zugravu.

Ţine minte însă că nu e uşor să renunţi la anumite obiceiuri şi nu îţi poţi schimba stilul de viaţă peste noapte, trebuie să faci asta pas cu pas.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel