Sari la conținut

6 semne care îți arată că ești în pericol să faci stop cardiac

durere de piept
Sursă foto: arhiva doctorulzilei.ro
Semnal de alarmă pentru stop cardiac

6 semne care îți arată că ești în pericol să faci stop cardiac. Se crede că stopul cardiac apare brusc, dar cercetările sugerează că există semne că sunteți în pericol.

Stop cardiac vs. atac de cord

Un stop cardiac nu este același lucru cu un atac de cord. Un atac de cord este o problemă de „circulație”, iar un stop cardiac este o problemă „electrică”.

Un atac de cord are loc atunci când fluxul de sânge către o parte a inimii este blocat, de exemplu, o arteră blocată.

Stopul cardiac este o problemă a circuitelor inimii: ritmurile subtile și complicate ale bătăilor inimii sunt perturbate, iar inima încetează să mai pompeze eficient sau nu mai pompează deloc, potrivit American Heart Association (AHA).

„Să fim prudenți!”, spune J. Brent Muhlestein, MD, co-director al cercetării cardiovasculare la Intermountain Medical Center Heart Institute din Salt Lake City, Utah. „Dacă aveți simptome, cereți ajutor înainte de a se produce un stop cardiac.”

Dureri în piept

Acesta este unul dintre semnele clasice de avertizare ale unui atac de cord (deși femeile au adesea simptome diferite) și poate fi, de asemenea, un semn de risc crescut: se simte ca un disconfort sau o senzație de apăsare, ca un elefant care vă calcă în picioare pe piept.

Durerea toracică (numită și angină pectorală) apare atunci când nu circulă suficient oxigen prin sânge și nu ajunge la mușchiul cardiac. „Durerea poate iradia în brațul stâng și se agravează dacă încercați să faceți exerciții fizice”, spune Dr. Muhlestein.

Durează mai mult de câteva minute sau dispare și revine câteva ore mai târziu sau chiar a doua zi, potrivit AHA.

Durere radiantă

De asemenea, este posibil să aveți dureri în zone mai puțin previzibile ale corpului, spune Dr. Muhlestein. Printre acestea se numără stomacul, umerii, spatele, gâtul, gâtul, dinții și maxilarul.

Femeile sunt mai predispuse decât bărbații să experimenteze aceste simptome, potrivit AHA.

Dificultăți de respirație

„Dacă în mod normal puteți urca scările fără probleme, dar acum simțiți că vă lipsește respirația după trei sau patru trepte, acesta este un semnal de alarmă”, spune Dr. Muhlestein.

Cercetările au arătat că persoanele care prezintă simptome au un risc mai mare de a muri din cauza bolilor de inimă decât pacienții fără simptome și chiar mai mare decât pacienții cu dureri în piept.

Transpirație excesivă

Transpirația execsivă, mai ales dacă nu faceți efort, poate fi un semn. Este mai greu pentru inimă să pompeze sângele prin arterele înfundate, iar organismul răspunde la efort prin transpirație, spune Dr. Muhlestein.

Femeile de vârstă mijlocie pot presupune că au bufeuri în timpul menopauzei, dar este inteligent să vă supuneți unui control dacă vi se întâmplă acest lucru.

Simptome asemănătoare gripei

Oboseala, greața, vărsăturile, slăbiciunea, durerile de stomac, amețelile și stările de amețeală sunt, de asemenea, semne de probleme cardiace, în special în rândul femeilor.

Într-un sondaj efectuat pe 500 de femei care au supraviețuit unor probleme cardiace, 71% dintre ele au resimțit o oboseală extremă în luna dinainte și în timpul atacului.

Și, deși bolile de inimă sunt principala cauză de deces în rândul femeilor, multe încă văd problemele cardiace ca pe o boală a bărbaților și ignoră semnele, mai ales dacă durerea în piept nu este una dintre ele.

O senzație de pericol iminent

Persoanele care prezintă semne care sugerează că sunt expuse riscului de stop cardiac intră adesea în faza de negare, spune Dr. Muhlestein.

„Situația clasică este că cineva începe să aibă un disconfort toracic și insistă că ‘nu e nimic’ sau ‘sunt gaze’. În același timp, ești îngrozit că se întâmplă ceva rău”, spune Dr. Muhlestein.

„Dacă vă confruntați cu acest lucru, mergeți la un control. Nu așteptați să devină realitate.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel