miercuri, iunie 7, 2023

Cauze ale urinei urât mirositoare. Urina are un miros natural. Acest miros este unic pentru corpul fiecăruia și din când în când atât culoarea, cât și mirosul dau diverși indicatori ai sănătății și bunăstării tale generale.

De multe ori, este posibil să observați o schimbare a mirosului de urină, care poate fi mai puternic decât în mod normal și nu ar fi întotdeauna un motiv de îngrijorare.

Te-ar mai interesa: Ponturi pentru scăderea colesterolului ”RĂU”...

Cu toate acestea, potrivit experților în sănătate, urina cu miros neobișnuit poate fi un semn al unei probleme medicale de bază. Medicii spun că mirosul de urină poate fi cauzat de diverse probleme care, altfel, sunt probleme comune care pot apărea și din alte motive.

Mai jos sunt enumerate câteva motive pentru care urina dvs. poate avea uneori un miros extrem de puternic, o afecțiune pe care trebuie să o verificați:

Cauze ale urinei urât mirositoare: 1. Deshidratare

Medicii spun că dacă corpul tău nu este suficient de hidratat, poate provoca urina urât mirositoare. Urina este o combinație de apă și deșeuri, dar dacă bei mai multă apă, va exista o concentrație mai mică de amoniac în ea. Dar când există mai puțină apă în corpul tău, concentrația de amoniac este mai puternică, provocând mai mult miros.

Te-ar mai interesa: Dr. Cezar spune care este cel mai bun ”medicament”...

Potrivit Harvard Health, puteți verifica culoarea urinei pentru a confirma dacă sunteți deshidratat. Dacă este chihlimbar sau de culoarea mierii, probabil că va trebui să bei mai multă apă. Dar dacă este galben transparent, ești bine hidratat, ceea ce înseamnă că urina ta ar putea să mirosească din alt motiv.

2. Bei prea multa cafea

Potrivit medicilor, consumul prea mare de cafea poate schimba și culoarea pipii împreună cu mirosul. Cafeaua are prea multe substanțe metabolice sau produse secundare care ies atunci când se descompune în corpul tău, făcându-ți urina să miroasă.

Te-ar mai interesa: Horoscop chinezesc. Cele mai invidioase 3 zodii pe...

Fiind diuretică, cafeaua te face și să mergi mult la toaletă, provocând deshidratare. Așadar, dacă bei prea multă cafea, asigurați-vă că încercați să beți mai multă apă înainte de a sorbit cofeină.

Cauze ale urinei urât mirositoare:3. Infectii ale tractului urinar

Cunoscută și sub denumirea de UTI, este una dintre cele mai frecvente cauze ale urinei cu miros puternic. UTI face nevoia de a urina mai puternică și mai frecventă, provocând o senzație de arsură.

Te-ar mai interesa: Profesorul Mircea Beuran: Aceasta este cea mai bun...

Medicii spun că se întâmplă deoarece bacteriile din urină provoacă infecția. Consultați un medic de îndată ce simțiți arsură, iritație, mâncărime sau durere în timp ce urinați.

4. Infecție cu drojdie

Infecția vaginală cu drojdie este, de asemenea, printre cele mai frecvente cauze ale unui miros puternic în urină. Drojdia trăiește în mod natural în diferite părți ale corpului, inclusiv în vagin, și crește scăpat de sub control, declanșând o infecție.

Te-ar mai interesa: Ce cauze are la baza mirosul puternic al transpira...

Aceste infecții, spun medicii, provoacă, de asemenea, mâncărime, roșeață, umflarea vaginului și a vulvei și scurgeri dense albe.

5. Boală de ficat

Potrivit studiilor, dacă simți un miros dulce, cel mai probabil este un semn al unei boli severe de ficat. Cu toate acestea, este urmat și de alte cazuri, cum ar fi:

  • Oboseală și oboseală extremă
  • Îngălbenirea pielii sau a ochilor
  • Pierdere în greutate inexplicabilă
  • Balonare

Cauze ale urinei urât mirositoare: 6. Pietre la rinichi

Dacă există pietre și cristale în rinichi, este posibil să observați un miros puternic și urina de culoare mai închisă. Medicii spun că se dezvoltă atunci când sărurile și alte minerale care se găsesc în urină se lipesc și formează depozite dure asemănătoare pietrei, care sunt la fel de mici ca boabele de nisip sau mai mari.

Aceste pietre colectează bacterii și provoacă infecții și sângerări. Potrivit National Institute of Diabetes, Digestive and Kidney Diseases, urinarea frecventă, sângele și durerea sunt, de asemenea, câteva dintre celelalte simptome ale pietrelor la rinichi.

Cauze ale urinei urât mirositoare: 7. Diabet

Persoanele al căror diabet nu este diagnosticat nu sunt capabile să proceseze zahărul așa cum pot majoritatea oamenilor, astfel încât excesul de glucoză din sânge este scos la iveală prin pipi.

Medicii spun că urina diabeticilor are un miros dulce și fructat, împreună cu o urgență sau o frecvență crescută de a urina, deoarece zahărul irită vezica urinară.

Dacă aveți aceste simptome, asigurați-vă că vă faceți un test pentru diabet

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private