Sari la conținut

7 motive pentru care te trezești cu degetele amorțite: de la diabet, până la accident vascular cerebral

tunel carpian
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
amorteala mainilor noaptea

De ce te trezești cu degetele amorțite? Nu trebuie ignorată amorțeala la degete, deoarece acestea ar putea indica o serie de boli, de la sindromul de tunel carpian, neuropatie diabetică, deficit de vitamine până la accident vascular cerebral.

Te trezești în miezul nopții sau dimineața cu amorțeală în degete în care nu poți simți nicio senzație în ele până nu strângi mâinile? Deși acest lucru s-ar putea datora unei poziții proaste de somn care întrerupe circulația sângelui, amorțeala degetelor ar putea fi, de asemenea, un simptom al unor tulburări de sănătate care trebuie investigate.

Se poate întâmpla să fi dormit pe braț sau să îți fie comprimat cotul din cauza faptului că ar putea exista o lipsă temporară a fluxului sanguin în degete. Cu toate acestea, nu trebuie ignorată amorțeala la degete, deoarece acestea ar putea indica o serie de boli, de la sindromul de tunel carpian, neuropatie diabetică, deficiență de vitamine până la chiar accident vascular cerebral.

Iată 7 motive pentru care poți avea degetele amorțite în mijlocul nopții sau când dormi.

De ce te trezești cu degetele amorțite: 1. Sindromul de tunel carpian

„Sindromul de tunel carpian apare atunci când nervul median din mână devine comprimat, în general din cauza inflamației cauzate de suprasolicitare. Simptomele pot apărea inițial noaptea sau la trezire dimineața. Indivizii pot simți nevoia să-și „strângă” mâinile atunci când treziți-vă. Disconfortul îi poate trezi în mod repetat în timpul nopții”, spune Dr. Ashish Gosar, Neurolog la Spitalul Bhatia din Mumbai”, potrivit hindustantimes.com.

„Nervul median oferă senzație degetului mare, arătător, mijlociu și unei părți a degetelor inelar. Simptomele sindromului de tunel carpian includ amorțeală, furnicături și durere în mână și degete. În cazurile severe, poate duce la slăbiciune la nivelul degetelor. mâna și încheietura mâinii. Sindromul de tunel carpian este adesea cauzat de mișcări repetitive, cum ar fi tastarea sau cântatul la instrumente muzicale, precum și de afecțiuni precum artrita reumatoidă și sarcina”, spune și dr. Shyam K Jaiswal, consultant senior – neurologie, CARE Hospitals Banjara. Hills, Hyderabad.

2. Neuropatie diabetică

„Aproximativ jumătate dintre persoanele cu diabet au o anumită formă de leziuni ale nervilor, inclusiv neuropatie periferică și sindromul de tunel carpian, care pot provoca durere, amorțeală și slăbiciune în mâini”, spune dr. Gosar.

De ce te trezești cu degetele amorțite: 3. Poziția de dormit

„Dacă te trezești cu degetele amorțite, poate fi din cauza modului în care dormi. Dacă dormi cu brațele îndoite sau pe mâini, poate comprima vasele de sânge și nervii, ducând la amorțeală și furnicături în degete. De obicei, aceasta este o afecțiune temporară care dispare după ce vă mișcați brațul sau mâna,” spune dr. Jaiswal.

4. Deficit de vitamina B12

Simptomele deficitului de vitamina B12 pot include amorțeală și furnicături la nivelul picioarelor, mâinilor, slăbiciune musculară și scăderea apetitului.

„O deficiență a anumitor vitamine, cum ar fi B1 (tiamină), B6 (piridoxină) și B12 (cobalamină), poate duce la neuropatie periferică și amorțeală la degete. Aceste vitamine sunt esențiale pentru buna funcționare a nervilor și un deficiența poate determina deteriorarea nervilor și poate duce la simptome precum amorțeală și furnicături. Deficiențele de vitamine pot fi cauzate de o varietate de factori, inclusiv alimentația proastă, abuzul de alcool și anumite afecțiuni medicale”, spune dr. Jaiswal.

De ce te trezești cu degetele amorțite: 5. Accident vascular cerebral

Amorțeala mâinii poate fi singurul semn al unui accident vascular cerebral sau poate apărea cu alte simptome. Deși puțin probabil, este posibil ca amorțeala mâinii să fie un semn al unui accident vascular cerebral, spune dr. Gosar.

Un accident vascular cerebral este lezarea creierului cauzată de scăderea aportului de sânge într-o regiune a creierului dumneavoastră.

6. Sindromul Raynaud

Boala Raynaud este o afecțiune care afectează fluxul de sânge către degetele de la mâini și de la picioare. Se caracterizează prin episoade de amorțeală și răceală ca răspuns la temperaturi scăzute sau stres.

„În timpul unui atac, vasele de sânge din degete se strâng, reducând fluxul sanguin și determinând degetele să devină palide, reci și amorțite. Boala Raynaud este mai frecventă la femei și poate fi asociată cu alte afecțiuni precum sclerodermia și lupusul”, spune doctorul Jaiswal.

De ce te trezești cu degetele amorțite: 7. Neuropatie periferică

Neuropatia periferică este o afecțiune care afectează nervii de la nivelul membrelor, inclusiv degetele și mâinile. Poate provoca o serie de simptome, inclusiv amorțeală, furnicături, arsuri și durere.

Neuropatia periferică poate fi cauzată de o varietate de factori, inclusiv diabet, leziuni ale nervilor cauzate de leziuni sau infecții, expunerea la anumite toxine și anumite boli autoimune”, a concluzionat dr. Jaiswal.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel