Sari la conținut

Simptomele comune care indică un sindrom de tunel carpian

Aveți amorțeală, furnicături sau slăbiciune în mână? Este posibil să suferiți de sindromul tunelului carpian, cunoscut și sub numele de compresie a nervului median.

Această afecțiune legată de nervi afectează de trei ori mai multe femei adulte decât bărbați, în special pe cele care lucrează la calculator pentru perioade lungi de timp.

Simptomele comune care indică un sindrom de tunel carpian

Sindromul in sine poate fi temporar, dar de cele mai multe ori  persistă și se inrăutățește treptat. Conform medicilor, există opt simptome revelatoare ale sindromului de tunel carpian, plus ce îl cauzează. Cum se tratează?

Ce este sindromul tunelului carpian?

Sindromul tunelului carpian afectează nervul median din tunelul carpian de la nivelul incheieturii mainii. Acest tunel este alcătuit din os, tendoane, țesuturi și nervul median care se deplasează in incheietura mainii, mana, palma și degete pentru a permite mișcarea liberă.

Dacă tunelul se umflă, presiunea și inflamația vor comprima nervul median, provocând dureri severe și senzații de furnicături sau amorțeală.

Amorțeală și furnicături

Unul dintre cele mai frecvente simptome ale sindromului de tunel carpian este amorțeala sau senzația de furnicături. Se simte adesea la degetul mare, indexul, mijlociu sau inelar, dar degetul mic nu este de obicei afectat, explică Clinica Mayo.

Sursa notează, de asemenea, că senzația se poate simți ca un „șoc electric”. Se poate deplasa de la încheietura mâinii spre braț. In timp ce senzația poate apărea ocazional, specialiștii spune că, in timp, senzația de amorțeală poate deveni mai constantă.

Aveți probleme cu somnul?

Poate că vă treziți de mai multe ori pe noapte din cauza durerii și amorțelii mâinilor. Acesta ar putea fi un semn cheie că suferiți de sindromul tunelului carpian.

Sindromul de tunel carpian este exacerbat în timpul somnului. De fapt, este vorba de poziția în care dormiți. Această poziție favorizează, de asemenea, acumularea de lichid în încheieturi și mâini care nu se va scurge atunci când stați întins, ceea ce favorizează, de asemenea, crampele și amorțeala.

Senzații de arsură

Pe măsură ce afecțiunea se înrăutățește, amorțeala poate fi depășită de ceea ce alte persoane descriu ca dureri de împușcare sau arsuri. Această durere este adesea resimțită în antebraț, încheietura mâinii, mână și/sau degete.

Adesea, durerea poate apărea brusc și poate urca în sus pe mână, încheietura mâinii și/sau antebraț.

Spasme la mână

Spasmele la mână, care pot afecta palma, degetele, încheietura mâinii și chiar se pot deplasa în sus pe antebraț, sunt atât iritante, cât și extrem de dureroase. Ele sunt, de asemenea, un semn cheie al sindromului de tunel carpian.

Cel mai bun mod de a restabili senzația normală este scuturarea și masarea degetelor, a palmei și/sau a încheieturii mâinii pentru a ușura crampele.

Slăbiciune musculară

Pe măsură ce sindromul de tunel carpian progresează și inflamația se agravează, este posibil să constatați că forța de prindere este afectată. Acest lucru înseamnă că s-ar putea să nu mai puteți prinde obiectele cu aceeași forță cu care o făceați înainte.

În unele cazuri, puteți chiar să vă pierdeți aderența la obiecte și chiar să le scăpați din greșeală. Fiți atenți la acest simptom și contactați medicul.

Tratament
Există o varietate de strategii de tratament pentru tunelul carpian, dar ceea ce vă recomandă medicul dumneavoastră va depinde de simptomele dumneavoastră, precum și de cât de mult a progresat. Pentru început, medicul  vă poate sfătui schimbări în stilul de viață, cum ar fi luarea de pauze atunci când faceți mișcări repetitive.

Potrivit sursei, medicul vă poate recomanda exerciții care pot ajuta la întinderea și întărirea încheieturilor și a mâinilor sau vă poate recomanda să purtați o atelă pentru a împiedica mișcarea încheieturii mâinii.

In unele cazuri, pot fi necesare medicamente sau intervenții chirurgicale, dar, in cele din urmă, este important să urmați sfatul echipei medicale.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel