Sari la conținut

7 semne clare că ai putea avea un intestin nesănătos. De la pieredere în greutate, la probleme cu pielea

probleme digestive
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Probleme digestive

Semne ale unui intestin nesănătos. Aveți nevoie de echilibrul corect de bacterii pentru a menține sănătatea intestinului. Tractul gastrointestinal este locuit de microbi numiți colectiv microbiom, care include bacterii, ciuperci și chiar viruși.

Bacteriile intestinale îndeplinesc multe funcții importante în organism, inclusiv sprijinirea sistemului imunitar.

  • Producerea serotoninei chimice a creierului pentru o stare de bine;
  • Punerea la dispoziția organismului a energiei din alimentele pe care le consumăm;
  • Eliminarea substanțelor străine și a toxinelor.

Deși cei mai mulți dintre noi au un amestec de bacterii bune și rele, uneori cele rele provoacă disbioză sau un dezechilibru al bacteriilor intestinale, care pot juca un rol într-o serie de condiții de sănătate, potrivit The Healthy.

Iată câteva semne clare ce indică o disbioză care are potențialul de a te îmbolnăvi.

Semne ale unui intestin nesănătos: 1. Probleme stomacale

Diareea, constipația, balonarea, greața și arsurile la stomac sunt simptome clasice ale problemelor cu sănătatea intestinală. Disconfortul gastro-intestinal – mai ales după consumul de mese bogate în carbohidrați – poate fi rezultatul unei digestii și absorbției proaste a carbohidraților.

Refluxul, boala inflamatorie a intestinului, sindromul colonului iritabil și colita au fost toate legate de un dezechilibru în microbiom.

2. Dorință de anumite alimente

Pofta de alimente, în special de dulciuri și zahăr, poate însemna că aveți un dezechilibru al bacteriilor intestinale.

Deși nu a fost dovedit, unii experți cred că, dacă există o creștere excesivă a drojdiei în sistem, care s-ar putea întâmpla după un curs sau două de antibiotice în care ștergeți toate bacteriile bune, atunci acea creștere excesivă a drojdiei vă poate face să aveți poftă de mai mult zahăr.

Semne ale unui intestin nesănătos: 3. Perioade de îngrășare sau de pierdere în greutate

Anumite tipuri de bacterii intestinale pot provoca fie scăderea în greutate, fie creșterea în greutate, mai ales atunci când colonizează intestinul subțire, o afecțiune numită SIBO (creșterea excesivă a bacteriilor din intestinul subțire). Prea mulți microbi din intestinul subțire pot afecta sănătatea intestinului, interferând cu absorbția vitaminelor, mineralelor și grăsimilor.

Dacă nu puteți digera și absorbi grăsimea în mod normal, puteți observa de fapt o oarecare pierdere în greutate. Alte tipuri de bacterii au fost legate de creșterea în greutate, deoarece anumiți microbi sunt capabili să recolteze mai multe calorii din alimente decât alții.

4. Stări de anxietate sau depresie

Aproximativ 80 până la 90% din serotonina, un neurotransmițător care afectează starea de spirit, comportamentul social, somnul, apetitul, memoria și chiar libidoul, este produsă în intestin.

Când se produce mai puțină serotonină, aceasta poate avea un impact negativ asupra stării de spirit. Dezechilibrele intestinale ale microbiomului pot declanșa simptome depresive.

5. Nu dormi bine

Lipsa serotoninei poate duce la crize de insomnie sau dificultăți de a adormi. Oboseala cronică și simptomele fibromialgiei pot fi legate și de dezechilibrele bacteriilor intestinale.

Semne ale unui intestin nesănătos: 6. Probleme cu pielea

Erupțiile cutanate și eczemele, o afecțiune cronică caracterizată prin pete roșii inflamate și mâncărime pe piele, pot fi un semn al sănătății intestinale precare, deoarece se dezvoltă atunci când există un dezechilibru în bacteriile intestinale.

7. Afecțiuni autoimune

Un dezechilibru în microbiom poate provoca mai mult decât simptome gastrointestinale. Bolile care afectează sistemul imunitar, cunoscute sub numele de boli autoimune, pot indica, de asemenea, un dezechilibru. Artrita reumatoidă și scleroza multiplă sunt legate de dezechilibre ale bacteriilor intestinale.

Carmen Alecu
Alecu Carmen

Absolventă de Jurnalism. Am inceput sa lucrez in presa in 2000, la Abracadabra. A urmat Acasa Magazin. Dupa o pauza de cativa ani, am reinceput sa lucrez la EVZ. A urmat EvzMonden si InfoActual. La Doctorul Zilei lucrez din noiembrie 2020.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel