Sari la conținut

Top superalimente pentru o minte ageră și sănătoasă. Îmbunătățesc memoria și starea de spirit, în general

alimente pentru creier
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Alimente benefice pentru creier

Superalimente pentru sănătatea creierului. Viața noastră de zi cu zi este influențată de memorie, abilitatea cognitivă crucială care ne ajută să ne amintim orice, de la informații vitale, la experiențe memorabile.

Deși pierderea memoriei poate apărea treptat pe măsură ce îmbătrânim, există strategii de menținere și chiar de îmbunătățire a memoriei. Consumul de superalimente, care sunt recunoscute pentru îmbunătățirea memoriei, este o strategie eficientă.

Vom prezenta în cele ce urmează cinci astfel de super-alimente care pot îmbunătăți memoria.

Ciocolata
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Superalimente pentru creier: 1. Ciocolata neagră

Ciocolata neagră, în special cea cu conținut de cacao de 70% sau mai mare, este o sursă excelentă de flavonoide și alți antioxidanți. Acești antioxidanți pot încuraja formarea vaselor de sânge și pot îmbunătăți fluxul de sânge către creier.

Îmbunătățirea memoriei și a funcției cognitive poate fi atribuită acestui flux sanguin crescut. În plus, există urme de teobromină și cofeină în ciocolata neagră, care pot îmbunătăți starea de spirit și concentrarea.

Afine
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

2. Afine

Mulți oameni prezintă afinele ca fiind un superaliment care promovează sănătatea creierului. Sunt abundenți în antioxidanți, în special flavonoide precum antocianinele, care au fost legate de performanțe cognitive și de memorie îmbunătățite.

În studii s-a descoperit că consumul regulat de afine este capabil să încetinească scăderea memoriei cauzată de vârstă. În plus, au vitaminele K și C, ambele fiind dovedite că promovează sănătatea creierului.

antibiotic și antiviral natural
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Superalimente pentru creier: 3. Curcumă

Curcumina este o substanță chimică prezentă în turmeric, un condiment galben strălucitor care este frecvent folosit în mâncărurile cu curry. Calitățile antioxidante și antiinflamatorii puternice sunt binecunoscute pentru curcumină.

Capacitatea sa de a îmbunătăți memoria și funcția cognitivă a fost cercetată. Factorul neurotrofic derivat din creier (BDNF), un hormon de creștere care este implicat în funcția creierului, poate fi crescut în creier de curcumină. O creștere a BDNF este legată de performanțe cognitive și de memorie mai bune.

Peste
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

4. Pește gras

Anumite tipuri de pește, cum ar fi păstrăvul, macroul și somonul, sunt o sursă excelentă de acizi grași omega-3, în special DHA (acid docosahexaenoic). DHA este o substanță chimică esențială a creierului care a fost conectată la îmbunătățirea performanței cognitive și a memoriei.

Comunicarea dintre celulele creierului, care este necesară pentru memorie și învățare, este susținută de acizii grași omega-3 și ajută la păstrarea integrității structurale a celulelor creierului. S-a demonstrat că consumul frecvent de pește gras îmbunătățește memoria și funcția creierului în general.

Legume cu frunze verzi
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Superalimente pentru creier: 5. Legume cu frunze verzi

Bogate în vitamine, minerale și antioxidanți, legumele cu frunze verzi, cum ar fi spanacul, varza kale și verdeața, promovează funcția creierului. Mai ales bogat în vitamina K, care este necesară pentru formarea sfingolipidelor, un fel de grăsime care este strâns ambalată în celulele creierului ele sunt.

Acest tip de grăsime este esențial pentru funcționarea normală a creierului, iar deficitul de vitamina K a fost legat de deteriorarea cognitivă.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel