Sari la conținut

8 semne ale deficitului de zinc. Cum ne afectează organismul? De unde ne putem lua doza necesară de zinc?

semne ale deficitului de zinc

8 semne ale deficitului de zinc. Cum ne afectează organismul? Zincul aduce beneficii organismului în multe feluri și este necesar în cantități mici pentru a vă menține sănătatea și a îndeplini anumite funcții în fiecare zi. De exemplu, ajută la producerea de hormoni, susține creșterea și repararea mușchilor și țesuturilor, vă menține imunitatea și facilitează digestia.

Acest nutrient esențial acționează și ca agent antiinflamator și, prin urmare, oferă beneficii terapeutice remarcabile pentru afecțiunile cronice comune, cum ar fi bolile de inimă.

Semne ale deficitului de zinc

Deficitul de zinc este clasat ca al cincilea factor de risc în cauză la nivel mondial. Zincul este prezent în fiecare celulă, organ, os, țesut și, de asemenea, în fluidele corpului nostru. Ai nevoie de un aport regulat de zinc pentru a-ți menține viața. Deficitul de zinc poate fi cauzat de aportul alimentar redus, absorbția inadecvată, pierderea crescută sau utilizarea crescută a zincului în organism.

Potrivit dr. Nutriționist Anju Sood: „Zincul este un macronutrient care ajută la stimularea sistemului imunitar, la menținerea memoriei, la vindecarea rănilor, la vindecarea tusei, a răcelii și a ulcerului și la prevenirea acneei. Deficitul de zinc poate fi tratat prin consumul de alimente bogate în proteine, carne, fructe de mare, produse lactate și nuci. Zincul este cel mai bine absorbit cu un echilibru adecvat al altor substanțe nutritive, așa cum se găsește în alimentele întregi. ”

Simptome comune ale deficitului de zinc

 1. Funcția neurologică slabă: Zincul este esențial pentru performanța neuropsihologică. Nivelurile scăzute de zinc au fost legate de atenție și tulburări motorii la sugari care persistă până la vârsta adultă.
 2. Imunitate slabă: Zincul joacă un rol major în menținerea unui sistem imunitar puternic. Este deosebit de vital pentru creșterea celulelor T și diferențierea în celulele albe din sânge care sunt necesare pentru a îndepărta bolile, pentru a ucide bacteriile și virusurile periculoase și pentru funcțiile de protecție ale membranelor celulare.
 3. Diaree: Din cauza imunității afectate din cauza deficitului de zinc, diareea persistentă este o problemă comună. Corpul tău tinde să devină mai predispus la infecții bacteriene.
 4. Creștere: Deficitul de zinc la copii poate duce la întârzierea creșterii.
 5. Lipsa poftei de mâncare
 6. Pierderea simțului gustului sau a mirosului: Deficiența severă de zinc poate interfera cu simțul mirosului și gustului. Orbirea nocturnă poate fi un alt simptom.
 7. Tulburări psihologice: Deficitul de zinc ar putea juca un rol major în depresie.
 8. Acnee sau erupții cutanate: persoanele cu deficit de zinc se pot confrunta cu diverse probleme ale pielii, cum ar fi erupții cutanate și acnee.

Cura pentru deficit de zinc

Pentru a îmbunătăți nivelul de zinc din organism, puteți lua în considerare administrarea de suplimente naturale. Suplimentele pot conține mai multe forme de zinc, inclusiv acetat, gluconat de zinc și sulfat de zinc. Dar înainte de a face acest lucru, trebuie să consultați un medic pentru a confirma cerința, durata și doza acestor suplimente.

 Vă rugăm să evitați administrarea acestora fără îndrumare medicală adecvată.

Pe lângă aceasta, după cum sugerează dr. Sood, anumite alimente pot ajuta la depășirea deficitului de zinc din organism. Iată o listă cu primele 4 surse alimentare de zinc:

 1. Miel: Este bogat în proteine de înaltă calitate și multe vitamine și minerale. De asemenea, conține un conținut ridicat de zinc
 2. Caju: Caju este o sursă excelentă de zinc, cupru, magneziu, mangan și fosfor. Servește ca gustare la mijlocul mesei, în combinație cu alte nuci și fructe uscate.
 3. Ciuperci: au un conținut scăzut de calorii, grăsimi și colesterol și oferă diferiți nutrienți importanți, cum ar fi zincul, potasiul, niacina și multe altele.
 4. Spanac: spanacul este o sursă bogată de zinc și este încărcat cu alți nutrienți și antioxidanți.

Cea mai bună modalitate de a evita deficiențele nutriționale este de a lua mese bine echilibrate, care constau din toate grupele alimentare importante – carbohidrați, proteine, uleiuri și grăsimi, lactate și fibre din fructe și legume împreună cu alte vitamine și minerale importante

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.