Sari la conținut

Medic nefrolog: 8 simptome de avertizare ale bolii polichistice de rinichi pe care nu trebuie să le ignorați

bolii polichistice de rinichi
Sursă foto: pixabay

Poate fi copleșitor să fii diagnosticat cu o problemă la rinichi. Boala de rinichi, cum ar fi boala polichistică a rinichilor (PKD) este unul dintre cele mai răspândite tipuri de boli de rinichi.

O afecțiune moștenită, boala polichistică a rinichilor poate duce la dezvoltarea unor grupuri de chisturi, mai ales în interiorul rinichilor, care în cele din urmă cresc mai mari și fac rinichiul să-și piardă funcțiile.

Dr. Keshav Das Sadhwani, consultant nefrolog la Manipal Hospitals, Ghaziabad, explică mai multe despre această afecțiune și cum se poate gestiona eficient.

„Chisturile sunt saci sferici, plini de lichid, necanceroase. Chisturile pot deveni foarte mari și pot avea diferite dimensiuni. Rinichii dumneavoastră pot suferi daune dacă aveți numeroase chisturi sau chisturi uriașe”.

Ficatul și alte organe pot dezvolta chisturi din cauza bolii polichistice de rinichi. Efectele secundare grave ale bolii includ insuficienta renala si hipertensiune arteriala. Severitatea PKD variază foarte mult, iar unele consecințe pot fi evitate. Tratamentele și o schimbare a stilului de viață pot reduce daunele problemelor la rinichi.

Înțelegerea simptomelor

De obicei, simptomele nu apar până când o persoană are între 30 și 40 de ani. O senzație de fluturare sau ciocan în piept, precum și durere în piept sunt posibile la aproximativ 25% dintre pacienții cu PKD care au o așa-numită valvă floppy în inimă. Aceste simptome ale PKD dispar adesea de la sine, dar pot fi un semn de avertizare.

Unele dintre simptomele comune ale bolii polichistice de rinichi sunt:

  • Dureri de spate sau dureri laterale
  • O creștere a dimensiunii abdominale ca urmare a măririi rinichilor
  • Urina cu sange
  • Infecții persistente ale rinichilor sau vezicii urinare
  • Palpitații sau fluturi ale inimii
  • Piatra la rinichi
  • Infecție frecventă a rinichilor și a tractului urinar
  • Tensiune arterială crescută

Cel mai răspândit simptom PKD este hipertensiunea arterială. Pacienții au ocazional dureri de cap legate de hipertensiunea arterială sau medicii pot observa hipertensiune arterială în timp ce efectuează un examen fizic standard. Este esențial să gestionați hipertensiunea arterială, deoarece poate dăuna rinichilor. Tratamentul pentru hipertensiune arterială are de fapt potențialul de a întârzia sau chiar de a opri insuficiența renală.

Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei

Boala polichistică a rinichilor este o afecțiune congenitală

Dr Mohan Keshavmurthy, Director Urologie, Uro-Oncologie, Andrologie, Uro-Ginecologie, Transplant și Chirurgie Robotică Spitalul Fortis, Bangalore, a spus că boala polichistică a rinichilor este o afecțiune congenitală în care o mare cantitate de parenchim al rinichilor este înlocuită cu multiple chisturi care sunt ineficiente. Cu alte cuvinte, nu efectuează activitatea de filtrare a rinichiului.

„Orice PKD, așa cum o numim noi, poate fi de penetrare incompletă sau completă. Când este incompletă, există trei posibilități ca să fie diagnosticată la naștere, diagnosticată la pubertate sau să nu fie diagnosticată decât până la o ecografie sau o scanare CT pentru unii.

La acei pacienti cu penetranta incompleta si forma adulta a bolii polichistice de rinichi, unul din patru poate avea o piatra asociata in interiorul unuia dintre aceste chisturi cu infectie secundara.

Tratamentul in aceste cazuri va depinde daca creatinina este afectate, dureri de flanc sau dacă există hematurie și infecție recurentă a tractului urinar. O combinație de tehnici retrograde sau antegrade poate fi necesară pentru a recupera pietrele dacă clinic este considerat adecvat.”

Tănasă Sabina

Sabina Tanasa, este redactor la www.doctorulzilei.ro din anul 2020, a fost colaborator la despreSpa.ro, owner and founder la MobileWish.ro și la Ulei Cocos Romania - VivaCoco. Este licentiata a Universitatea „Alexandru Ioan Cuza" din Iași si ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE DIN BUCURESTI

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel