Sari la conținut

Boala politicistica renală: duce la complicații fatale

Durere de spate
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Rinichi

 Boala polichistică renală (BPR) este o afecțiune genetică rară, caracterizată prin formarea de chisturi în rinichi. Chisturile sunt saci mici, cu lichid, care se formează în rinichi și pot crește în dimensiunea odată cu trecerea timpului. Aceste chisturi pot afecta funcția renală și pot duce la complicații cum ar fi hipertensiune arterială, insuficiență renală și insuficiență renală.

Afecțiune autosomal dominantă sau autosomal recesivă

bolii polichistice de rinichi
Sursă foto: pixabay

BPR poate fi moștenită ca o afecțiune autosomal dominantă sau autosomal recesivă. În cazul BPR autosomal dominantă, un singur părinte trebuie să transmită gena defectă pentru a dezvolta boala, în timp ce în cazul BPR autosomal recesivă, ambii părinți trebuie să fie purtători ai genei defect pentru ca copilul să dezvolte.

Simptomele BPR pot varia de la persoanele și pot include durere abdominală sau de spate, sânge în urină, infecții urinare frecvente, hipertensiune arterială și scăderea funcției renale. Diagnosticul BPR se poate face printr-un examen fizic, analize de sânge și urină.

Tratamentul BPR se concentrează pe gestionarea simptomelor și prevenirea complicațiilor. Medicația poate fi prescrisă pentru a controla tensiunea arterială, durerea sau infecțiile. În cazurile severe de insuficiență renală, poate fi necesar un tratament cu dializă sau transplant renal. Este recomandabil ca persoane cu BPR să evite consumul de alcool, să aibă o dietă echilibrată și să fie monitorizate reglementate de către un medic.

Care este prognosticul pacientului cu boală polichistică renală?
Prognosticul pacientului cu boală polichistică renală poate varia considerabil în funcție de mai mulți factori, inclusiv de severitatea bolii, de prezența altor condiții medicale și de modul în care este gestionată și tratată afecțiunea.

Pacienții cu un număr mare și / sau mărime crescută a chisturilor renale au un risc mai mare de complicații și de progresie a bolii. Funcția renală la momentul diagnosticului poate influența prognosticul. Pacienții cu funcție renală conservată au un prognostic mai bun decât cei cu insuficiență renală cronică avansată.

Monitorizarea regulată și tratamentul prompt al complicațiilor, cum ar fi hipertensiunea arterială, infecțiile urinare și litiaza renală, pot îmbunătăți prognosticul. Un stil de viață sănătos, care include o alimentație echilibrată, activitate fizică regulată și evitarea fumatului și a consumului excesiv de alcool, poate contribui la menținerea sănătății renale și generale, potrivit doc.ro.

Maria Mocanu

Sunt Maria Mocanu și am o vasta experienţă profesională! Sunt o fire creativă, sociabilă, veselă și îmi place să scriu. Am o experiență în media de peste 15 ani, cu nenumărate articole publicate în online, dar și articole de specialitate pentru pasionații și iubitorii de animale.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel