sâmbătă, septembrie 24, 2022

Recent, a început distribuirea testelor de salivă pentru depistarea timpurie a infecțiilor cu SARS-CoV-2 în școli. Acestea pot fi efectuate acasă, cu ajutorul părinților și îngrijitorilor legali, sau în interiorul unităților de învățământ.

86 de elevi sau copii de grădiniţă au fost depistaţi pozitiv, ieri, în prima zi în care s-au făcut teste pe baza de salivă, înainte ca aceştia să meargă la cursuri. Recomandarea autorităţilor este ca elevii să fie testaţi de două ori pe săptămână, lunea şi joia, la prima oră, înainte de masă, anunță RRA.

Te-ar mai interesa: Ce înseamnă dacă te uiți la ceas la 17.17! Univers...

Copii și elevi, depistați pozitiv

În unele şcoli, procedeul are loc în clasă, dar în cele mai multe unităţi de învăţământ testele au fost distribuite pentru a fi făcute acasă. Majoritatea părinţilor sunt de acord cu testarea la domiciliu a copiiilor – spune reprezentantul Federaţiei Naţionale a Asociaţiilor de Părinţi Bucureşti – Ilfov, Eugen Ilea.

„Din punctul nostru de vedere, cea mai viabilă modalitate de testare este cea efectuată acasă, şi nicidecum la şcoală. O parte au /…/ la această activitate, o parte încă privesc cu reticenţă lucrul acesta. Şi noi avem o nemulţumire legată de modalitatea în care aceste teste au ajuns la părinţi, aceste teste au venit în format vrac, iar ambalarea lor, câte două bucăţi de fiecare copil, s-a făcut în unităţile şcolare. Considerăm că aceste teste au fost compromise, nu putem vorbi clar de un rezultat elocvent”, a declarat Eugen Ilea.

Te-ar mai interesa: Horoscop RUNE 26 Septembrie- 2 Octombrie. Voropchi...

Pe de altă parte, ministrul educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a declarat că testarea elevilor nu este obligatorie, pentru că nu există o bază legală în acest sens. El a spus, însă, că mizează pe buna credinţă a părinţilor, în cazul în care procedeul are loc acasă.

Testarea nu are bază legală, pentru a fi obligatorie. În acelaşi timp, nu avem alte şanse, decât aceea de a miza pe responsabilitatea părinţilor, profesorilor şi a elevilor. Sunt convins că nu vor fi multe acele situaţii în care părinţii vor da dovadă de iresponsabilitate.

Te-ar mai interesa: Fructul care te scapă de constipație. Mihaela Bili...

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private