luni, octombrie 25, 2021

9 sfaturi pentru o bătrânețe de succes. Prof. Vlad Ciurea: „Bătrânețea se pregătește din tinerețe”.

În ultimul timp, din ce în ce mai mulți oameni au început să acorde atenție calității vieții la vârsta

senectuții. Specialiștii au observat că se vorbește din ce în ce mai mult despre conceptul de îmbătrânire sănătoasă. Acest concept se referă la persoanele care au dus un stil de viață sănătos de-a lungul vieții.

Majoritatea persoanelor care au avut grijă să adopte acest stil de viață au șanse mult mai mari de a nu resimți poverile înaintării în vârstă. În acest mod, se pot bucura de o bătrânețe sănătoasă și liniștită.

În cazul seniorilor care nu sunt afectați de boli grave, aceștia au avantajul de menține un stil de viață cât mai activ și sănătos, ce poate avea numeroase efecte pozitive, în special în această

perioadă a vieții.


Prof. Vlad Ciurea: „Bătrânețea se pregătește din tinerețe”

Prof. dr. Vlad Ciurea, medic primar neurochirurg, atrage atenția că o bătrânețe cu dureri se întâmplă, în primul rând, din cauza noastră. lipsa grijeoi față de propriul nostru trup este principalul factor al bolilor care apar la vârstele senectuții.

„Bătrânețea se pregătește din tinerețe. Perfect adevărat! Vin la consultație nenumărate persoane de vârsta a treia cu dureri în diferite puncte ale coloanei, mai ales în zona lombară și cervicală. Sunt urmări ale muncii de ani de zile. Ale efortului.

Dar… și

ale lipsei de grijă față de propriul organism. Nu trebuie să ne mire și nici să ne supărăm pe cineva pentru asta. Eventual pe noi înșine, că nu am avut mai multă grijă de noi.

Este normal ca organismul să scadă în rezistență, nu doar în… grație, odată cu trecerea anilor.

Dar e important cum scad toate acestea, pentru că de multe ori tranziția spre bătrânețe se face cu dureri și cu medicamente, prea multe medicamente… Nu este în regulă”, a atras atenția profesorul Ciurea.


9 sfaturi pentru o bătrânețe de succes

La fel cum „omul gospodar îşi face vara sanie şi iarna car”,

la fel omul deștept ar trebui să-și „construiască” bătrânețea încă din anii tinereții. Vlad Ciurea prezintă câteva sfaturi practice prin care putem să ne asigurăm o viață sănătoasă.

„Dacă printre dumneavoastră sunt și persoane mai tinere, vă recomand să aveți mai multă grijă de sănătate. Se poate să ne pregătim din timp pentru bătrânețe:

 • Nu luați prea mult în greutate, pentru că acea greutate este nocivă atât pentru circulația sângelui, cât și pentru coloana vertebrală. Ea „cară” organismul și cu cât e mai greu, cu atât efortul e mai mare.
 • Nu luați medicamente în exces, ci tratați

  cauza.

 • Faceți mișcare, stați în natură cât mai mult.
 • Odihniți-vă.
 • Consumați alimente cât mai naturale.
 • Munciți atât cât să vă puteți și bucura de munca dumneavoastră.
 • Bucurați-vă de prieteni și de lumea din jur – socializarea este vitală pentru creier.
 • Nu vă refuzați mici plăceri. Timpul trece repede.
 • Colectați cât mai multe amintiri frumoase!”, a scris profesorul Ciurea pe contul său de Facebook.

Ultimele stiri