Sari la conținut

Semnul de pe limbă care poate semnala un cancer. Plus 4 simptome de care trebuie să ții seama

sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Semnul de pe limbă care poate semnala un cancer. Știm cu toții că îngrijirea corespunzătoare a dinților este benefică pentru sănătatea ta bucală.

Dar o examinare atentă și regulată a gurii  poate însemna, de asemenea, că observi semne de avertizare ale unor probleme medicale, cum ar fi cancerul.

Semnul de pe limbă care poate semnala un cancer 

Prezența unor pete albe pe limbă care nu se desprind este cunoscută sub numele de leucoplazie, iar acesta poate fi un semn de cancer oral.

„Acest lucru este cauzat de expunerea cronică la substanțe iritante, cum ar fi fumatul”, spune doctorul Rachel Ward de la Woodlands Medical Center din Didcot.

„Sunt în mare parte benigne, dar pot fi precanceroase și trebuie văzute de medicul stomatolog sau de medic”, a adaugat dr. Rachel.

Dr. Nigel Carter OBE, directorul executiv al Oral Health Foundation (OHF), a declarat că, în timp ce majoritatea cazurilor de cancer sunt în scădere, cazurile de boală continuă să crească într-un ritm alarmant.

„Cauzele tradiționale, cum ar fi fumatul și consumul de alcool în exces, sunt rapid surprinse de factori de risc emergenti, cum ar fi papilomavirusul uman (HPV). Stigmatul din jurul cancerului bucal s-a schimbat dramatic. Acum este un cancer care poate afecta pe oricine.

Am văzut la prima mână efectele devastatoare pe care cancerul bucal îl poate avea asupra vieții unei persoane. Schimbă modul în care cineva vorbește, mănâncă și bea, făcând totul mai dificil și, adesea, schimbă aspectul fizic al unei persoane”, a adăugat el.

Cercetările arată că unul din trei cancere bucale se găsesc pe limbă și aproape unul din patru sunt descoperite pe amigdale.

Când ești atent la boală, ar trebui să verifici și buzele, gingiile, interiorul obrajilor, precum și cerul gurii.

Experții au spus că în ultimii ani, ratele de supraviețuire ale bolii abia s-au îmbunătățit.

Celelalte 4 semne de cancer de gură pe care trebuie să le cunoașteți

În stadiile incipiente, semnele cancerului bucal pot fi subtile și nedureroase. Simptomele potențiale ale cancerului de gură sunt:

  • Un ulcer bucal care nu se vindecă în trei săptămâni. 
  • Pete albe sau roșii în gură.
  • Noduli sau umflături neobișnuite la nivelul gurii, capului sau gâtului.
  • Orice „răgușeală” persistentă în voce.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel