vineri, septembrie 30, 2022

A apărut masca inteligentă: Noua mască dezvoltată de oamenii de știință chinezi ar putea detecta nu doar virușii, ci orice boală respiratorie.

Oamenii de știință chinezi au dezvoltat o mască de față inteligentă care poate detecta virușii din aer, cum ar fi Covid-19 sau diferitele tipuri de răceală și gripă.

Noul tip de mască este bioelectronică și acționează ca un semn de avertizare preliminar care poate ajuta la stoparea focarului de Covid-19. Masca inteligentă este conectată la dispozitive electronice și senzorul emite o alertă dacă este detectat un virus.

Te-ar mai interesa: O femeie a devenit bunică la doar 36 de ani. Cel m...

„Cercetări anterioare au arătat că purtarea măștii de față poate reduce riscul de răspândire și de contractare a bolii”, a spus Yin Fang, cercetător la Universitatea Tongji din Shanghai, citat de publicația Inside Paper.

„Așadar, am vrut să creăm o mască ce poate să detecteze prezența virusului în aer și să alerteze purtătorul”, a  mai spus omul de știință.

Fang susține că masca de față ar funcționa mai bine în spații închise, deoarece prezintă un risc mai mare de transmitere a virușilor.
Masca este capabilă să detecteze majoritatea virușilor din aer. Așa se răspândesc de obicei boli precum Covid-19 sau H1N1 (gripa porcină).

Te-ar mai interesa: Să ne pregătim psihic: ANRE avertizează că vom pri...

„Masca noastră ar funcționa foarte bine în spații cu ventilație slabă, cum ar fi lifturile sau încăperile închise”, a mai explicat Fang.

Cât de corectă este diagnosticarea

Oamenii de știință au creat un senzor mic cu un tip de particule sintetice (aptametri) ce poate determina proteine neobișnuite ale agenților patogeni, la fel ca anticorpii, tipurile acestea fiind utilizate și pentru a identifica proteinele au fost SARS-CoV-2, H5N1 și H1N1.

Te-ar mai interesa: Paracetamol în timpul sarcinii: afectează sau nu f...

Un tranzistor de pe senzorul măștii faciale este activat odată ce aptamerii recunosc virușii țintă. Ulterior, masca trimite un avertisment către telefonul purtătorului de mască în decurs de 10 minute.

„Medicii s-au bazat foarte mult pe experiența lor în diagnosticarea și tratarea bolilor. Dar, potrivit datelor colectate de dispozitivele portabile, diagnosticul și tratamentul bolii pot deveni mai precise”, a mai explicat Fang.

Te-ar mai interesa: Octombrie începe cu ploi, fulgere, frig. Când se î...

Echipa sa de cercetare dorește să reducă timpul de detectare și să îmbunătățească sensibilitatea senzorului în viitor, mai notează Insider Paper.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private