duminică, octombrie 24, 2021

A fost descoperit un nou efect advers la vaccinarea cu serul Pfizer. E vorba de cazuri de inflamație a ochilor. Ce spun oamenii de știință

Potrivit unui studiu israelian multicentric condus de

prof. Zohar Habot-Wilner de la Centrul Medical Sourasky din Tel Aviv, vaccinul anti-covid Pfizer poate fi legat de o formă de inflamație a ochilor numită uveită.

Cercetarea a fost efectuată la Rambam Health Care Campus, Galilee Medical Center, Shaare Zedek Medical Center, Sheba Medical Center din Tel Hashomer, Kaplan Medical Center și Sourasky. A fost acceptat pentru publicare de jurnalul de oftalmologie Retina.


A fost descoperit un nou efect advers la vaccinarea cu serul Pfizer

Habot-Wilner, șeful Serviciului de Uveită din spital, a constatat că 21 de persoane care primiseră cele două

doze cu vaccinul Pfizer au dezvoltat uveită în decurs de una până la 14 zile de la primirea primului vaccin sau în decurs de o zi până la o lună după al doilea.

  • 21 de persoane au dezvoltat uveită anterioară (iridociclită),
  • 2 persoane au dezvoltat sindromul punctului alb evanescent multiplu (MEWDS).

„Toți pacienții din studiu au îndeplinit criteriile Organizației Mondiale a Sănătății și scorului Naranjo care leagă debutul uveitei de vaccinare. Acest interval de timp este în concordanță cu alte rapoarte de uveită după diferite vaccinuri”, a spus Habot-Wilner, potrivit Jerusalem Post

Ea

a spus că toți pacienții care aveau alte boli sistemice care ar fi putut fi legate de uveită erau sub control înainte de vaccinare. În plus, niciunul dintre pacienți nu a avut modificări în tratamentele lor sistemice timp de cel puțin șase luni înainte de a primi vaccinurile. Opt dintre pacienți au avut un istoric anterior de uveită, dar nu mai puțin de unul până la 15 ani înainte.

Toate cazurile de uveită au fost tratate prin corticosteroizi topici și picături oftalmic

Mai exact, majoritatea cazurilor au fost ușoare – doar trei au fost severe – și toate cazurile

de uveită anterioară au putut fi tratate prin corticosteroizi topici și picături oftalmice pentru dilatarea pupilei.

„Doar un caz s-a înrăutățit după administrarea celei de-a doua doze. O examinare la sfârșitul perioadei de urmărire a constatat că în toți ochii acuitatea vizuală s-a îmbunătățit și boala a fost complet rezolvată.

Concluzia este că recomand vaccinarea persoanelor cu sau fără antecedente de uveită”, a subliniat Habot-Wilner.

Aceasta a ținut să adauge că, dacă oamenii se confruntă cu un atac de uveită după administrarea vaccinului, ar trebui să facă un examen ocular minuțios

și să fie tratați corespunzător. Și, dacă uveita apare după prima doză, ar trebui să primească în continuare a doua doză.

Habot-Wilner a subliniat că dezvoltarea uveitei din vaccinare în general este „destul de rară”, dar că inflamația ochilor a fost asociată cu alte vaccinuri.

„Este foarte neobișnuit, dar dacă simțiți că ceva nu este în regulă cu ochii, dacă aveți durere, roșeață sau deteriorare a vederii”, a spus ea, „vă rugăm să mergeți la medicul dumneavoastră de ochi”.

Ultimele stiri