vineri, iunie 9, 2023

A patra doză a vaccinurilor Pfizer-BioNTech şi Moderna, aprobată de FDA. Când trebuie administrate noile rapeluri

Reprezentanții companiilor farmaceutice Pfizer-BioNTech şi Moderna au anunțat marți, 29 martie, că Agenţia pentru alimente şi medicamente din Statele Unite (FDA) a autorizat cel de-al doilea booster al vaccinului anti-COVID-19 Pfizer-BioNTech pentru persoanele de peste 50 de ani.

Autorizarea vine pe fondul îngrijorărilor legate de scăderea imunităţii în această grupă de vârstă.

A patra doză a vaccinurilor Pfizer-BioNTech şi Moderna, aprobată de FDA

FDA a autorizat al doilea booster al vaccinului Pfizer-BioNTech şi pentru persoanele de peste 12 ani care au sisteme imunitare compromise, potrivit Reuters, citat de Agerpres.

Această autorizare vine  într-o perioadă în care oamenii de ştiinţă au exprimat o serie de îngrijorări legate de o subvariantă Omicron extrem de contagioasă, BA.2, care a determinat o creştere a numărului cazurilor de COVID-19 în alte ţări.

Atât oamenii de ştiinţă, cât  şi reprezentanţii sectorului medical, sunt implicaţi de mai multe luni în dezbateri intense pentru a afla dacă şi când dozele suplimentare de rapel sunt necesare, analizând date medicale pentru a descoperi cât de mult va dura protecţia oferită de vaccinuri şi de dozele booster.

„Nu este clar că acum ar fi momentul potrivit ca oamenii să primească a patra doză”, a declarat medicul William Moss, director executiv la International Vaccine Access Center din cadrul Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health.

Dacă se va produce o creştere a numărului de cazuri de COVID-19 la sfârşitul toamnei şi începutul iernii, aşa cum se întâmplă de obicei în cazul gripei şi al virusurilor respiratorii, atunci oamenii ar putea avea nevoie de un booster suplimentar, a adăugat acelaşi specialist. Numărul anticorpilor generaţi de a patra doză, dacă acesta ar fi administrat acum, ar putea să scadă într-un interval de doar câteva luni, a precizat el.

Când trebuie administrate noile rapeluri

Noile rapeluri – a patra doză de vaccin – vor trebui administrate la cel puţin trei luni după a treia doză şi au scopul de a oferi o protecţie mai mare împotriva formelor severe de COVID-19 şi împotriva riscului de spitalizare, au anunţat reprezentanţii alianţei Pfizer-BioNTech.

Oamenii de ştiinţă şi oficialii din domeniul sănătăţii discută în această perioadă dacă persoanele tinere şi sănătoase au într-adevăr nevoie de a patra doză a vaccinurilor anti-covid. Un studiu realizat pe angajaţi din sectorul sănătăţii din Israel a sugerat că a patra doză oferă doar o creştere mică a protecţiei imunitare în acea grupă de vârstă.

Oficiali din administraţia Biden au spus că guvernul american deţine în prezent un număr suficient de doze pentru a acoperi cererea aferentă unei noi runde de vaccinări cu doze booster în rândul vârstnicilor americani/ Ți asta, în ciuda faptului că finanţarea din fonduri federale pentru combaterea pandemiei de s-a încheiat.

Aproximativ două treimi dintre americanii vaccinaţi cu schemă completă şi cu vârste de peste 65 de ani, precum şi puţin mai mult de jumătate dintre americanii cu vârste cuprinse între 50 şi 64 de ani au primit deja primele doze booster.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

V-ar mai putea interesa:

spitale private