Sari la conținut

A patra doză de vaccin, obligatorie? Cercetările sunt la final

vaccin
sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
vaccin antigripal

A patra doză de vaccin, obligatorie? Va fi obligatorie o a patra doză de vaccin pentru a pune capăt pandemiei de coronavirus? Cercetările oamenilor de știință au ajuns la final.

A patra doză de vaccin, obligatorie? Cercetătorii au spus că două doze de vaccinuri COVID-19 sunt eficiente împotriva variantei Omicron. Cu toate acestea, datele au indicat că stimularea cu o injecție suplimentară a vaccinurilor poate restabili această protecție.

În acest context, experții subliniază că este prea devreme pentru a vorbi despre o a patra doză sau o imunizare anuală. Sunt necesare mai multe date pentru a lua această decizie.

Rapoartele arată că cele două doze de vaccin ar putea să nu ofere o protecție suficientă. În ciuda faptului că oferă încă suficientă protecție împotriva bolilor severe și a decesului.

CEO-ul Pfizer, Albert Bourla, a declarat săptămâna trecută pentru CNBC că ar putea fi necesară o a patra doză. După ce cercetările preliminare au arătat că varianta Omicron poate submina anticorpii generați de vaccinul COVID-19. El a mai spus că s-ar putea să avem nevoie de ele mai devreme decât mai târziu.

„Când vom vedea date din lumea reală, se va determina dacă Omicron este bine acoperit de a treia doză și pentru cât timp. Și al doilea punct, cred că vom avea nevoie de o a patra doză”, a spus Bourla.

„Cu Omicron trebuie să așteptăm și să vedem pentru că avem foarte puține informații. S-ar putea să avem nevoie de el mai repede”, a adăugat specialistul.

OMS nu a aprobat lansarea globală a vaccinurilor de rapel

Ei au semnalat că sunt necesare mai multe date înainte de a se lua o decizie. Un alt subiect este acela al scurtării intervalelor dintre a doua doză și injecțiile de rapel.

Dr. Monica Gandhi, specialist în boli infecțioase de la Universitatea din California, San Francisco, a spus că cercetările indică faptul că administrarea lor prea devreme nu va oferi atât de multe beneficii.

„Datele de până acum susțin administrarea de rapel la 4 până la 6 luni după a doua doză, dar distanțarea dozelor crește de fapt imunogenitateaSursă de încredere, așa că nu aș da mai devreme de 12 săptămâni după ultima doză”, a spus dr. Monica Gandhi.

Un proiect de cercetare de la Oxford a arătat că doar două doze de vaccinuri AstraZeneca sau Pfizer au oferit o protecție redusă împotriva unei infecții cu Omicron.

„Studiile de laborator arată că varianta Omicron ar putea scăpa în mod substanțial de activitatea de neutralizare a anticorpilor provocați de vaccinul Pfizer în două doze, deși cei cu infecție anterioară decât vaccinare au avut mai puține scăpare”, a spus Gandhi.

Cu toate acestea, ea a subliniat că vaccinurile cu ARNm în două doze încă protejează persoanele cu varianta Omicron de boli severe, făcând referire la un studiu recent lansat în Africa de Sud.

Studiul a constatat că două doze au oferit 70% protecție împotriva spitalizării cu Omicron și 33% protecție împotriva infecțiilor. Aceste cifre au fost de 93 la sută și, respectiv, de 80 la sută pentru varianta de coronavirus Delta.

Datele făcute publice de compania Pfizer au arătat că administrarea unei doze de rapel crește semnificativ anticorpii neutralizanți, aducând protecția vaccinului aproape de ceea ce au oferit două doze împotriva Delta, potrivit healthline.com.

Maria Mocanu

Sunt Maria Mocanu și am o vasta experienţă profesională! Sunt o fire creativă, sociabilă, veselă și îmi place să scriu. Am o experiență în media de peste 15 ani, cu nenumărate articole publicate în online, dar și articole de specialitate pentru pasionații și iubitorii de animale.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel