Sari la conținut

ACEASTĂ băutură comună reduce riscul de demență. Una pe zi e suficientă, spun cercetătorii

Cafea espresso
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Un eszpresso pe zi reduce riscul de demență

ACEASTĂ băutură comună reduce riscul de demență. O băutură consumată moderat ar putea combate un proces cheie al bolii Alzheimer, susține o echipă de oameni de știință de la Universitatea Verona.

Oamenii de știință au descoperit un potențial aliat în lupta împotriva demenței: e vorba de banala cafea espresso.

Un nou studiu realizat de o echipă de oameni de știință de la Universitatea Verona sugerează că consumul unui singur espresso pe zi ar putea avea un impact semnificativ asupra reducerii riscului de a dezvolta demență, în special boala Alzheimer.

ACEASTĂ băutură comună reduce riscul de demență. Una pe zi e suficientă, spun cercetătorii

Autorul principal al studiului, profesorul Mariapina D’Onofrio, și echipa ei au cercetat efectele consumului de espresso asupra creierului, concentrându-se în special pe capacitatea acestuia de a contracara formarea proteinelor tau. Aceste proteine sunt renumite pentru acumularea în creierul persoanelor cu boli neurodegenerative, inclusiv Alzheimer.

Cercetarea indică faptul că compușii găsiți în espresso descompun în mod activ aceste proteine tau, prevenind astfel daunele pe care le provoacă neuronilor și declinul cognitiv ulterior.

Descoperirile studiului indică faptul că chiar și cocktailul la modă Espresso Martini, unul dintre cei mai populari, conține compușii benefici ai aceste cafele care pot contribui la prevenirea proceselor asociate cu demența.

La persoanele sănătoase, proteinele tau joacă un rol crucial în stabilizarea structurilor creierului. Cu toate acestea, la oamenii afectați de boli neurodegenerative, aceste proteine se pot aduna în „fibrile” dăunătoare care perturbă funcția neuronală, ducând la tulburări cognitive caracteristice demenței.

Experimentele de laborator efectuate ca parte a studiului au demonstrat că un espresso pe zi contracarează eficient formarea acestor fibrile. Cercetarea a remarcat, de asemenea, un unghi geografic față de constatări.

Mai mult de trei sferturi dintre italieni consumă espresso zilnic

Studiul a arătat că aproximativ 96% dintre italieni consumă espresso în fiecare zi, indicând un potențial obicei alimentar care poate contribui la scăderea prevalenței demenței în anumite regiuni.

Folosind tehnici avansate de scanare, echipa a folosit spectroscopie de rezonanță magnetică nucleară pentru a studia compoziția chimică a shot-urilor de espresso făcute din boabe cumpărate din magazin.

„Fie că este savurat singur sau amestecat într-un latte, americano sau chiar un martini, espresso-ul oferă un zgomot ultra-concentrat de cofeină iubitorilor de cafea.

Dar s-ar putea să facă mai mult decât să te trezească. Compușii espresso pot inhiba agregarea proteinei tau – un proces despre care se crede că este implicat în debutul bolii Alzheimer”, a spus D’Onofrio. 

Un alt studiu cheie din Florida, despre care a fost raportat în 2012, a urmărit persoane cu deficiențe cognitive ușoare și a monitorizat nivelul de cofeină și capacitatea lor cognitivă în următorii doi până la patru ani.

Cercetătorii au descoperit că persoanele care nu au dezvoltat demență aveau de două ori mai multă cofeină în sânge decât cei care au făcut-o. Cu toate acestea, conform societății Alzheimer, de multe ori aceste studii nu pot fi bazate pentru un răspuns definitiv. Nu există nicio modalitate de a determina dacă nivelurile de cofeină au afectat demența sau dacă este invers.

Problemele de somn cauzate de demență ar putea determina pe cineva să renunțe la cofeină, de exemplu. Rezultatele nu pot face distincția între cauză și efect.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.