Sari la conținut

Această legumă devine toxică atunci când arată așa! NU o mai consuma!

Mulți dintre noi s-au făcut vinovați că au cumpărat o pungă uriașă de cartofi, că am folosit câțiva și i-au lăsat pe restul să stea în pungă timp de o lună înainte să ne amintim că sunt încă acolo. Acum cartofii de o lună sunt verzi și din ei cresc muguri mici. De ce sunt verzi? Sunt germeni otrăvitori? Mai poți să îi mănânci?

Cartofii conțin două tipuri de glicoalcaloizi, ambele toxine naturale, numite solanină și chaconină. Expunerea la lumină crește foarte mult formarea de clorofilă și glicoalcaloizi. Clorofila este responsabilă de culoarea verde a multor plante și nu este toxică. Cu toate acestea, verdele de clorofilă este un marker care vă poate informa că ar putea exista un exces de glicoalcaloizi.

Întreaga plantă de cartofi conține glicoalcaloizi, dar cea mai mare concentrație se găsește în frunze, flori, „ochi”, piele verde și muguri. Cea mai mică concentrație se găsește în corpul alb al cartofului, potrivit poison.org

Toxicitatea este crescută de vătămarea fizică a plantei, temperatura scăzută de depozitare și depozitarea în lumină puternică. Gătitul cartofilor prin coacere, fierbere, prăjire și gătire la microunde nu elimină glicoalcaloizii. Cu toate acestea, îndepărtarea pielii înainte de gătit poate reduce conținutul de glicoalcaloizi dintr-un cartof crud.

Atât solanina, cât și chaconina provoacă toxicitate prin distrugerea celulelor care duc la simptome gastrointestinale, cum ar fi vărsături, dureri abdominale și diaree.

Unii oameni pot avea, de asemenea, dureri de cap, înroșire, confuzie și febră. Au existat câteva cazuri de deces din cauza consumului de cartofi toxici. Debutul simptomelor este de obicei în câteva ore, dar poate fi la fel de întârziat cât o zi.

Majoritatea pacienților cu simptome ușoare pot rămâne acasă. Dacă simptomele sunt severe și persistente sau dacă nu puteți reține lichide, este posibil să fie nevoie de asistență medicală.

Toxicitatea glicoalcaloizilor din cartofi poate fi redusă la minimum cumpărând cartofi doar cât aveți nevoie, depozitându-i într-un loc răcoros și uscat și curățându-i înainte de a-i mânca.

Nu depozitați cartofii și ceapa împreună, deoarece gazele din ceapă pot grăbi încolțirea cartofilor. Sfatul pentru evitarea oricărui tip de boală alimentară se aplică cartofilor: atunci când aveți îndoieli, aruncați-i.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel