joi, august 11, 2022

Această procedură reduce rata mortalității neonatale cu până la 22% . Skin-to-Skin în Prima Oră După Naștere– așa cum este deja cunoscută procedura la nivel mondial – reduce rata mortalității neonatale cu până la 22%, arată cercetări de aproape 30 de ani, susținute public de Organizația Mondială a Sănătății.

Este vorba despre așezarea nou-născutului sănătos pe pieptul mamei, în contact direct piele-pe-piele, imediat după naștere, în ceea ce specialiștii de la noi denumesc „Ora Magică”.

Te-ar mai interesa: Un AVC poate fi observat înaintea producerii. Iată...

Rata mortalității neonatale în România este mult peste media europeană (se înregistrează o medie de 7,6 decese la 1.000 de nou-născuti, față de o medie europeană de 3,6 la mie – conform unui raport publicat de INS în 2017), impactul pe care l-ar avea implementarea procedurii și la noi ar fi major, subliniază Sorana MUREȘAN, Președintele Asociației ProMAMA, Consultant în alăptare IBCLC și specialist Ora Magică.

În condițiile unei nașteri fără complicații – naturală sau cezariană -, întoarcerea nou-născutului pe pieptul mamei are numeroase avantaje, printre care:

Te-ar mai interesa: Ce trebuie să faci pentru ca el să nu te uite nici...

  • bebe se liniștește mai repede (plânge, în medie, cca 15 secunde, vs 15 minute în cazul celui separat de mamă), își reglează temperatura corpului și ritmul cardiac și inițiază imediat alăptarea (în primele 2 ore după naștere are cel mai puternic reflex de supt pe care îl va avea vreodată);

  • mama este protejată de riscul hemoragiilor post-partum, hiper-tensiune și frisoane.

În acest context, Asociația ProMAMA a implementat Programul în România în 2012, alături de specialiștii de la Healthy Children Institute și de atunci promovează această practică în rândul viitorilor părinți, al specialiștilor și cadrelor medicale.

Te-ar mai interesa: Suferi de alergii? Iată ce îți poate agrava proble...

„Imediat după naștere, nou-născutul trece printr-o perioadă dificilă, o perioadă de acomodare la noul mediu. El schimbă complet mediul în care trăiește și se găsește într-o stare de nesiguranță. Punerea copilului pe pieptul mamei îl face să se simtă în siguranță și liniștește foarte mult nou-născutul, facilitându-i acomodarea la mediul exterior. Legătura care se formează între mamă și copil în această Oră magică influențează relația dintre mamă și copil și determină sănătatea fizică și emoțională a copilului pentru toată viața.”  Dr. Cătălin HAIDUC – Șef Secție și Coordonator Obstetrică Ginecologie în cadrul Medicover Romania 

Te-ar mai interesa: Îngropat de viu la o petrecere. Cum a reușit să sc...

Această procedură a început să fie studiată în detaliu încă din anii ’90 de către specialiștii de la Institutul Healthy Children din SUA, în colaborare cu Institutul Karolinska din Suedia – cel care desemnează laureații premiilor Nobel pentru Medicină și Fiziologie.

Starea de sănătate a copilului se îmbunătățește, este mai cald, nivelul de glucoză este mai bun. Copilul poate face față mai bine stresului, datorită scăderii nivelului de cortizon, lucru care se întâmplă atunci când intră în contact cu mama”, precizează Karin CADWELL, specialist cercetător al Institutului Healthy Children.

Te-ar mai interesa: Ce este bine să dăm de pomană de Sfânta Maria Mare...

Practica face parte din recomandările Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) și a UNICEF pentru spitale “Prietene ale copilului” (Baby Friendly Hospitals), are beneficii demonstrate științific de numeroase studii și se aplică cu succes în majoritatea țărilor dezvoltate, devenind procedura de rutină din maternități.

Astfel, un important studiu COCHRANE Review a urmărit contactul precoce Skin-to-Skin între mamă și nou-născutul sănătos și a evaluat efectele sale, comparativ cu contactul standard (așezarea nou-născutului înfășat sau îmbrăcat în brațele mamei, în pătuț sau sub radiant de căldură) care se practică încă în câteva țări cum ar fi și România. S-a demonstrat că imediat după naștere, temperatura sânilor mamei crește cu 1-2 grade Celsius pentru a-l încălzi pe nou-născut.

Pentru bebeluș, în această lume nouă și străină, pieptul mamei este singurul loc în care se simte în siguranță; el recunoaște mirosul (imediat după naștere, sânii mamei miros a lichid amniotic), recunoaște vocea mamei și bătăile inimii, este încălzit, hrănit, colonizat cu bacterii “bune” de pe pielea și sânii mamei și, nu în ultimul rând, este iubit. Pieptul mamei este cel care face adaptarea la viața extrauterină mai ușoară, plăcută și sănătoasă pentru nou-născut.

Oxitocina, un hormon secretat de mamă în timpul alăptării, o face să fie mai iubitoare, mai calmă, mai tolerantă, reducând stările de anxietate (o protejează inclusiv de riscul depresiei post-partum). Acest lucru se răsfrânge și asupra copilului, influențându-l inclusiv în viața sa de adult, așa cum demonstrează specialiștii în neurologie de la centrul medical NYU Langone.

Tot ceea ce trebuie să facem este să îl așezăm pe copil pe pieptul mamei, direct piele-pe-piele și atât. Să-l lăsăm pe acesta să facă ceea ce e natural să facă. Iar acest lucru pare a fi greu pentru personalul medical din maternități”, spune Kajsa BRIMDYR, specialist al Institutului Healthy Children din SUA.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private