Sari la conținut

Acest dispozitiv este crucial în lupta împotriva Covid. Dar are și o serie de dezavantaje!

Sursă foto: arhiva doctorulzilei.ro

In lupta împotriva Covid-19, pulsimetrul a fost un instrument esențial pentru medici și alți profesioniști din domeniul medical. Dar dispozitivul mic care monitorizează nivelul de oxigen poate să nu funcționeze bine pentru persoanele cu pielea închisă la culoare, potrivit mai multor studii și agențiilor guvernamentale de sănătate.

Pulsoximetrele, care au crescut în utilizare în timpul pandemiei, pot produce rezultate inexacte, a avertizat vineri Administrația SUA pentru Alimente și Medicamente.

La începutul săptămânii, Centrele SUA pentru Controlul și Prevenirea Bolilor și-au actualizat, de asemenea, ghidul clinic al coronavirusului pentru a avertiza medicii și asistentele medicale că datele din mai multe studii sugerează că pigmentarea pielii poate afecta precizia dispozitivelor.

„În timp ce pulsioximetrele pot fi utile pentru estimarea nivelurilor de oxigen din sânge, aceste dispozitive au limitări care pot duce la citiri inexacte”, a spus dr. William Maisel, directorul Biroului de Evaluare și Calitate a Produselor din Centrul FDA pentru Dispozitive și Sănătate Radiologică, într-o declarație.

Pulsoximetrele în lupta împotriva covid

Pulsoximetrele sunt mici dispozitive de tip clemă care se atașează nedureros la degetul pacientului și monitorizează constant cantitatea de oxigen din sângele lor. Covid-19 este o boală respiratorie, ceea ce înseamnă că atacă mai întâi plămânii, astfel încât nivelurile scăzute de oxigen sunt un semn că un pacient se poate agrava. Datele CDC arată că negrii, latinii și nativii americani au șanse de patru ori mai mari să fie spitalizați cu Covid-19 decât alții.

Avertismentele recente vin după un studiu publicat în New England Journal of Medicine în decembrie. Dr. Michael Sjoding și mai mulți colegi de la Universitatea din Michigan au analizat date de la peste 10.000 de pacienți. Pentru fiecare pacient, aceștia au comparat nivelurile de oxigen înregistrate de un puls oximetru cu cele măsurate de gazul arterial din sânge – o procedură mult mai precisă, dar dureroasă și invazivă.

Cercetătorii au dorit să știe cât de des pulsimetrul a arătat un nivel relativ normal de oxigen atunci când ar fi trebuit să înregistreze ceva mai îngrijorător.

La pacienții albi, pulsimetrul a dat o eroare de 3,6% din timp. La pacienții de culoare neagră, eroarea  a fost de 11,7%.

Dr. Sjoding: pulsoximetrii au fost de trei ori mai susceptibili să rateze niveluri semnificativ scăzute de oxigen – sau hipoxemie – la pacienții negri. Studiul sugerează că unul din 10 pacienți negri ar putea obține rezultate înșelătoare.

Există o explicație relativ simplă pentru aceasta eroare. Pulsoximetrele funcționează prin trimiterea a două tipuri de lumină roșie prin deget. Un senzor de cealaltă parte a dispozitivului preia această lumină și o folosește pentru a detecta culoarea sângelui; sângele roșu aprins este foarte oxigenat, în timp ce sângele albastru sau purpuriu este mai putin oxigenat. Dacă dispozitivul nu este calibrat pentru pielea mai închisă la culoare, pigmentarea ar putea afecta modul în care lumina este absorbită. Oja întunecată poate provoca un efect similar.

„Aceste dispozitive nu sunt destinate a fi utilizarea exclusivă sau primară a informațiilor pentru a lua un diagnostic clinic sau o decizie de tratament”, a declarat dr. Maisel pentru CNN într-un interviu miercuri. „Cineva nu ar trebui să se bazeze excesiv pe o citire a pulsioximetrului, chiar dacă este cel mai precis produs”.

„Asigurați-vă că sunteți conștient de asta atunci când luați decizii”, spune dr. Sjoding. „Citirea pulsimetrului ar putea fi de câteva puncte. Și dacă acesta este cazul, ați avea grijă de acest pacient într-un mod diferit?”

Tănasă Sabina

Sabina Tanasa, este redactor la www.doctorulzilei.ro din anul 2020, a fost colaborator la despreSpa.ro, owner and founder la MobileWish.ro și la Ulei Cocos Romania - VivaCoco. Este licentiata a Universitatea „Alexandru Ioan Cuza" din Iași si ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE DIN BUCURESTI

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel