Sari la conținut

Măsurile sanitare care ne pot ține departe de spital. Medic: „Din păcate ne-a preocupat mult prea mult numărarea paturilor ATI”

Măsurile sanitare care ne pot ține departe de spital. Medic: „Din păcate ne-a preocupat mult prea mult numărarea paturilor ATI”

Medicul Laura Zarafin de la Spitalul Colentina din București a comentat situația epidemică din ce în ce mai îngrijorătoare, din punctul de vedere al unui medic ATI. Zarafin consideră că numărul celor infectați cu virusul SARS-CoV-2 este mult mai mare decât datele oficiale.

„Toți medicii ar trebui să fie implicați în îngrijirea oamenilor infectați cu Sars-Cov-2”

Din păcate, susține medicul, deciziile terapeutice nu au fost lăsate doar medicului, iar acest lucru se vede mai ales în numărul mare de persoane care ajung la ATI.

„Nu înțeleg de ce noi sărim de cele mai multe ori toate aceste etape și ajungem după 7-10 zile de evoluție a bolii în UPU sau în ATI, cu plămânii afectați peste 60-75%, cu saturații extrem de mici.

Toată această pandemie noi am tot sărit etape și am vorbit zilnic de „paturile ATI„, neînțelegând că e esențial de fapt să nu ajungem în ATI, iar dacă ajungem aici e nevoie de personal în primul rând.

Absolut toți medicii ar fi fost normal să fie implicați în îngrijirea oamenilor infectați cu Sars-Cov-2:

  • medicii de familie,
  • interniștii,
  • pneumologii,
  • infecționiștii

Ar fi fost bine să poată toți prescrie tratamentul primei faze a bolii Covid la domiciliu; medicii de familie ar fi fost bine să monitorizeze telefonic pozitivii și internările în spital să se facă numai atunci când pacienții ar fi necesitat oxigenoterapie si în ATI când saturațiile nu ar fi putut fi mentinute îm jur de 90 pe secțiile celelalte.

Numărul celor aflați în ATI ne demonstrează că numărul infectaților este mult mai mare decât apare printre teste, dar arată și că noi am sărit aproape constant peste perioada de replicare virală, am neglijat primele 7-11 zile de la testul PCR pozitiv.

Laura Zarafin: „Din păcate ne-a preocupat mult prea mult numărarea paturilor ATI”

Această boală are două etape distincte:

1) faza infecțioasă, de replicare virală

2) faza de hiperreacție inflamatorie, așa numita „furtuna citokinică”, fază în care omul nu mai este contagios dar în care apare afectarea pulmonară severă produsă prin mediatorii inflamației.

E mare păcat că nu am lăsat medicului deciziile terapeutice pentru că este foarte important momentul în care se administrează un medicament sau altul.

Din păcate ne-a preocupat mult prea mult numărarea paturilor ATI”, a scris Laura Zarafin pe contul său de Facebook.

Măsurile sanitare care ne pot ține departe de ATI

Medicul Laura Zarafin a ținuț să sublinieze importanța preveției și a măsurilor sanitare de bază care trebuie respectate pentru a nu ajunge la ATI.

„Chiar de la început am gândit că important este să facem ceva pentru a nu ajunge la ATI . ORICE

  • prevenție cu ajutorul măștilor, igienă.
  • mai apoi vaccinarea în special a celor vulnerabili,
  • testare masivă,
  • administrarea din primele 2-3 zile a unor medicamente ce pot avea o eficiență antivirală dacă sunt date imediat (anticorpi monoclonali dacă avem, antivirale – favipiravir, arbidol), anticoagulant pentru cei cu factori de risc (fie doză profilactica, fie terapeutică în funcție de patologia asociată a pacienților pozitivi) și când scade saturația în oxigen antiinflamatorii steroidiene,
  • monitorizarea constantă prin pulsoximetru a saturației în oxigen și când aceasta scade la valori de 90 sau mai mici prezentarea la spital.”
Carmen Alecu
Alecu Carmen

Absolventă de Jurnalism. Am inceput sa lucrez in presa in 2000, la Abracadabra. A urmat Acasa Magazin. Dupa o pauza de cativa ani, am reinceput sa lucrez la EVZ. A urmat EvzMonden si InfoActual. La Doctorul Zilei lucrez din noiembrie 2020.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel