Sari la conținut

Acest lucru se întâmplă cu plămânii tăi atunci când usuci rufele în interior

Sursă foto: arhivă Doctorul Zilei

Din cuprinsul articolului

Acest lucru se întâmplă cu plămânii tăi atunci când usuci rufele în interior! Nu este nimic mai frumos decât mirosul de lenjerie curată, uscată.  Dar în majoritatea zonelor, această senzație încântătoare poate fi experimentată doar în timpul verii.

În contrast, hainele uscate în interior în timpul iernii tind să aibă un miros aproape mucegăit. Și nu fără un motiv întemeiat: uscarea hainelor în interior vă face casa mai umedă, care este exact genul de mediu în care mucegaiul și alte ciuperci prosperă.

Oamenii de știință din Anglia au studiat de fapt fenomenele, despre care se știe că provoacă infecții respiratorii.

Pericolele ascunse

Pe măsură ce hainele se usucă pe un suport de uscare sau peste radiator, apa se evaporă și face aerul din casă mai umed. Deoarece o încărcătură de haine umede conține aproape doi litri de apă, uscarea acesteia în interior poate crește umiditatea din casă cu 30% (1).

Această umiditate suplimentară creează condiții ideale de reproducere pentru sporii de mucegai și acarienii de praf, care pot provoca disconfort respirator și infecții, în special la persoanele care suferă de astm, alergii sau hipersensibilitate la alergeni (2).

Ce spune știința

Profesorul David Denning și echipa sa de la Centrul Național de Aspergiloză din Manchester au declarat pentru Daily Mail că acest obicei este principala cauză a pacienților tratați pentru că au inhalat spori fungici Aspergillus (3).

Profesorul Denning a spus: „Majoritatea dintre noi sunt fie imuni la ciuperca care crește în aceste condiții umede, fie au un sistem suficient de sănătos pentru a combate infecția”.

„Dar la persoanele care suferă de astm poate produce tuse și respirație șuierătoare și la persoanele cu sistem imunitar slab sau deteriorat, cum ar fi pacienții cu cancer supuși chimioterapiei, pacienții cu SIDA și persoanele care au o boală autoimună, ciuperca poate provoca aspergiloză pulmonară – o afecțiune care poate provoca leziuni iremediabile și uneori letale plămânilor și sinusurilor. ”

Tănasă Sabina

Sabina Tanasa, este redactor la www.doctorulzilei.ro din anul 2020, a fost colaborator la despreSpa.ro, owner and founder la MobileWish.ro și la Ulei Cocos Romania - VivaCoco. Este licentiata a Universitatea „Alexandru Ioan Cuza" din Iași si ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE DIN BUCURESTI

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel