Sari la conținut

ACESTE diete sunt cele mai bune pentru reducerea riscului de boli și cancer

Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Diete pentru reducerea riscului de boli și cancer. S-a dovedit că dietele vegane și vegetariene sunt imbatabile atunci când vine vorba de reducerea riscului de boli cardiovasculare și cancer, au descoperit noi cercetări.

Dr. Angelo Capodici, de la Universitatea Bologna din Italia, și colegii săi au revizuit 48 de lucrări publicate între ianuarie 2000 și iunie 2023 care au investigat legătura dintre dietele pe bază de plante, sănătatea cardiovasculară și riscul de cancer.

Aceștia au descoperit beneficii „semnificative” pentru sănătate în dietele pe bază de plante.

„Studiul nostru pare în concordanță cu alte dovezi primare care leagă consumul de carne roșie procesată de un risc crescut de cancer la tractul gastrointestinal”, au scris Capodici și echipa în concluziile studiului, publicat în PLOS One.

Cele mai bune DIETE pentru reducerea riscului de boli și cancer

The World Health Organization’s International Agency for Research (Agenția Internațională de Cercetare a Cancerului a Organizației Mondiale a Sănătății) a clasificat carnea procesată drept „cancerigenă pentru oameni” în 2015, menționând că există „dovezi suficiente din studii epidemiologice că consumul de carne procesată provoacă cancer colorectal”. De asemenea, IARC a declarat că carnea roșie este „probabil cancerigenă pentru oameni”.

Cu toate acestea, Capodici a avertizat că „trebuie acordată prudență” înainte de a face o recomandare pe scară largă pentru dietele pe bază de plante, din cauza limitărilor studiilor și a potențialelor deficiențe de vitamine și minerale asociate cu aceste planuri alimentare.

Avantajele unei diete bogate în fructe, legume, nuci, semințe, uleiuri, cereale integrale, leguminoase și fasole au fost de mult acceptate. Printre beneficiile dietelor vegetariene și vegane se numătă și:

Stil de viață sănătos, rezultatul dietelor vegetariene și vegane

Cercetătorii au subliniat că oamenii care tind să urmeze aceste diete sunt „mai predispuși să se angajeze în stiluri de viață sănătoase”, cum ar fi exercițiile fizice regulate, evitarea băuturilor îndulcite cu zahăr și abstinența de la alcool și tutun, ceea ce reduce, de asemenea, riscul de boli de inimă.

Ei au remarcat, de asemenea, că femeile însărcinate care au adoptat diete vegetariene nu și-au redus riscul de a dezvolta diabet gestațional și hipertensiune arterială în comparație cu femeile care au mâncat carne.

Iar veganii riscă să dezvolte anemie din cauza lipsei de vitamina B12, un nutrient esențial care se găsește în mod natural în produsele de origine animală. Veganii sunt încurajați să mănânce cereale fortificate cu vitamina B12 sau să ia un supliment zilnic.

Echipa lui Capodici a sfătuit că sunt necesare mai multe cercetări asupra efectelor dietelor vegetariene și vegane – ei spun că studiile pe care le-au analizat diferă în ceea ce privește modelele alimentare, dimensiunea eșantionului și demografia participanților, printre alți factori.

Carmen Alecu
Alecu Carmen

Absolventă de Jurnalism. Am inceput sa lucrez in presa in 2000, la Abracadabra. A urmat Acasa Magazin. Dupa o pauza de cativa ani, am reinceput sa lucrez la EVZ. A urmat EvzMonden si InfoActual. La Doctorul Zilei lucrez din noiembrie 2020.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel