Sari la conținut

ACESTE părți ale corpului semnalează cele mai grave semne ale diabetului

Semne de diabet
Credit foto: arhiva Doctorul Zilei
Simptome de diabet in corp

Semne ale diabetului în diferite părți ale corpului. Milioane de oameni din întreaga lume suferă de diabet, o afecțiune ireversibilă care nu face decât să deterioreze sănătatea în timp. Boala vă afectează grav ochii, inima, nervii, picioarele și rinichii.

Potrivit experților în sănătate, este important să înțelegeți modul în care diabetul vă afectează corpul. Acest lucru vă va ajuta să obțineți un tratament adecvat, care să țină sub control simptomele și nivelul zahărului din sânge.

Simptomele precoce ale diabetului, în special diabetul de tip 2, nu sunt întotdeauna foarte evidente. Semnele și simptomele pot apărea atât de treptat încât oamenii pot face diabet cu ani de zile înainte de a fi diagnosticați cu boala.

Medicii spun că înțelegerea și recunoașterea acestor simptome poate duce la un diagnostic și un tratament precoce, care vă pot ajuta să preveniți complicațiile.

Persoanele care nu sunt capabile să-și controleze nivelul zahărului din sânge sau hiperglicemia suferă de diverse probleme care pot provoca leziuni diferitelor părți ale corpului și organelor. Glicemia crescută poate provoca deteriorarea vaselor de sânge din corpul dumneavoastră.

Potrivit medicilor, afectarea vaselor de sânge apare cel mai adesea în ochi, inimă, nervi, picioare și rinichi. Să vedem cum se întâmplă acest daune.

Semne ale diabetului: Ochi

Medicii spun că ochii sunt extrem de afectați dacă nivelul zahărului din sânge este necontrolat. Vasele de sânge anormale asociate cu retinopatia diabetică stimulează creșterea țesutului cicatricial, care poate trage retina departe de partea din spate a ochiului.

Acest lucru poate cauza pete care plutesc în vedere, fulgerări de lumină sau pierderea severă a vederii. Retinopatia diabetică la început poate să nu provoace simptome sau doar probleme ușoare de vedere, dar dacă nu este acordată îngrijirea adecvată poate duce la orbire.

Potrivit Clinicii Mayo, simptomele la nivelul ochilor includ:

  • Pete sau fire întunecate plutesc în viziunea ta
  • Vedere neclară
  • Vedere fluctuantă
  • Zone întunecate sau goale în vederea ta
  • Pierderea vederii

Inima

Nivelul ridicat de zahăr din sânge necontrolat poate dăuna vaselor de sânge mai mari din corpul dumneavoastră, care furnizează oxigen inimii și creierului. Grăsimea se acumulează și în vasele de sânge, ducând în cele din urmă la un atac de cord sau un accident vascular cerebral.

De asemenea, tensiunea arterială crescută crește forța sângelui prin artere și poate deteriora permanent pereții arterelor. Având atât hipertensiune arterială, cât și diabet zaharat, vă poate crește foarte mult riscul de boli de inimă.

Prea mult colesterol din sânge formează plăci care dăunează pereților arterelor, contribuind la întărirea arterelor. Niciuna dintre aceste afecțiuni nu are simptome majore și nu se dezvoltă de-a lungul anilor de neglijare. O simplă verificare a tensiunii arteriale vă poate determina nivelul de LDL, HDL și trigliceride.

Semne ale diabetului: Picioare

Nivelurile necontrolate și ridicate ale zahărului din sânge vă pot dăuna picioarelor fie prin deteriorarea nervilor corpului, fie prin circulația sanguină deficitară. În timp ce afectarea nervilor vă împiedică să simțiți durere, provocând amorțeală și furnicături, circulația slabă a sângelui poate provoca infecții și răni, care pot duce la cangrenă.

Cangrena apare atunci când mușchii, pielea și alte țesuturi încep să moară și este posibil să aveți nevoie chiar de o amputare pentru a salva partea de mai multe daune. Operația poate preveni răspândirea unei infecții grave și îți poate salva viața.

Rinichi

De-a lungul timpului, când nivelul zahărului din sânge devine nelimitat, glicemia crescută poate determina îngustarea și înfundarea vaselor de sânge, rinichii obțin mai puțin sânge și, prin urmare, mai puține cantități de deșeuri, iar lichidul este scos din organism, cauzând boli renale diabetice.

Potrivit Clinicii Mayo, aproximativ 1 din 3 adulți cu diabet au insuficiență renală și atât diabetul de tip 1, cât și diabetul de tip 2 pot provoca boli de rinichi.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.