joi, iunie 1, 2023

Când îți imaginezi un atac de cord, s-ar putea să-ți imaginezi un bărbat în vârstă cu dureri acute în piept. Dar acesta este doar unul dintre multele moduri în care se poate întâmpla un atac de cord și pe cine poate afecta. De fapt, bolile de inimă sunt principala cauză de deces pentru femei. Și simptomele atacului de cord la femei pot arăta de fapt mult diferit de durerea clasică în piept despre care auziți adesea.

Te-ar mai interesa: Nu reușești să dormi noaptea? Lipsa acestui nutrie...

Dar ce este  un atac de cord? Un atac de cord apare atunci când nu există suficient flux de sânge într-o regiune a mușchiului inimii, ceea ce rănește acea regiune și poate duce la moartea acesteia dacă alimentarea cu sânge nu este restabilită, spune Regina S. Druz, medic cardiolog în Long  Island, New York.

Este posibil să aveți un risc mai mare de a avea un atac de cord dacă aveți hipertensiune arterială (tensiune arterială ridicată), diabet, colesterol ridicat, antecedente de fumat, antecedente familiale de boli de inimă sau sunteți supraponderal din punct de vedere medical. În timp ce atacurile de cord afectează de obicei persoanele în vârstă, puteți avea un atac de cord în orice moment. Cele mai bune modalități de a vă reduce șansele de a avea un atac de cord sunt menținerea unei greutăți sănătoase, a tensiunii arteriale normale, a glicemiei normale și a unui echilibru bun al colesterolului, spune dr. Druz.

Te-ar mai interesa: Ministerul Sănătății vrea să-i facă medici de fami...

De asemenea, femeile au tendința de a experimenta atacuri de cord în mod diferit față de bărbații. În timp ce durerea în piept este cel mai frecvent simptom pentru toate genurile, femeile au tendința de a avea mai des simptome de atac de cord mai atipice decât bărbații, ceea ce înseamnă că poate fi greu de recunoscut când aveți unul, explică Dr. Druz. Acesta poate fi motivul pentru care femeile sunt mai puțin probabil să caute ajutor în timpul unui eveniment cardiac, mai puțin probabil să primească un tratament rapid și mai puțin probabil să moară de un atac de cord decât bărbații.

Te-ar mai interesa: Atenţie la bacteria ucigaşă care nu poate fi distr...

De aceea este important să înțelegeți simptomele mai puțin cunoscute de mai jos. „Dacă experimentați oricare dintre aceste simptome și se simt sever, neîncetat și durează cel puțin 20 de minute sau mai mult, acesta este un motiv de îngrijorare”, spune dr. Druz, și ar trebui să ajungeți imediat la urgență. Iată la ce să fii atent.

Presiune inconfortabilă, strângere, plenitudine sau durere în piept

A simți oricare dintre cele de mai sus în mijlocul pieptului pentru mai mult de câteva minute este cel mai frecvent indiciu al unui atac de cord. Senzațiile pot dispărea și pot reveni.

Te-ar mai interesa: Alimente care ajută la prevenirea cheagurilor și a...

Dr. Druz tinde să le ceară pacienților să-și evalueze senzația toracică după intensitatea acesteia. „Uneori, pacienții îl descriu ca pe un elefant așezat pe piept sau ca o senzație de strângere a pieptului”, spune ea. „În ceea ce privește intensitatea, le vom cere să o evalueze de la unu și 10, unul fiind durere foarte ușoară și 10 fiind durere foarte intensă sau senzație comparabilă. Orice durere care este de cel puțin șase din 10 ridică un semnal de alarmă”.

Te-ar mai interesa: Situație alarmantă în România: anul sunt diagnosti...

Durere sau disconfort la unul sau ambele brațe, spate, gât, maxilar sau stomac

Fluxul sanguin restricționat poate duce la dureri în brațe, umeri, spate, gât, maxilar sau chiar în zona superioară a stomacului, spune dr. Druz. „Pacienții simt uneori că durerea sau disconfortul sunt mai intense în alte zone decât în piept”, spune ea. „Cu toate acestea, indiferent de locație, dacă este sever și un disconfort presant, ridică un semnal de alarmă.”

S-ar putea să fiți tentat să scrieți această durere ca o tensiune de la un antrenament sau un somn prost, dar dacă durerea dvs. nu are o cauză evidentă, se intensifică în timp sau apare cu oricare dintre celelalte simptome de pe această listă, sunați un doctor.

Dificultăți de respirație și o inimă năvalnică

A avea dificultăți de respirație sau ca și cum nu poți respira complet, este un alt simptom comun al atacurilor de cord și poate fi experimentat independent de durerea în piept. Acest tip de simptom tinde să fie puțin mai frecvent la femei decât la bărbați, spune dr. Druz. De asemenea, s-ar putea să simți că inima îți bate foarte tare, chiar și atunci când nu faci nimic  fizic.

Din păcate, multe femei și medicii lor scriu acest lucru drept un atac de panică, deoarece se poate simți similar cu anxietatea; cu toate acestea, respirația scurtă este adesea primul simptom de atac de cord pe care oamenii îl observă.

Erupții de transpirație rece, greață sau amețeli

Să simți că ai gripă dintr-o dată (și ca și cum ar fi cea mai gravă gripă din viața ta) este un alt simptom de atac de cord. S-ar putea chiar să vă simțiți atât de greață încât să vărsați sau atât de amețit încât să leșini. De asemenea, femeile sunt mai predispuse să raporteze aceste simptome decât bărbații.

„Simptomele sunt mult mai intense decât cele ale gripei”, spune dr. Druz. În plus, în timp ce gripa și alte boli infecțioase sunt adesea însoțite de febră, nu veți avea o temperatură ridicată în timpul unui atac de cord.

Epuizare bruscă

Există o mulțime de motive pentru oboseala cronică, dar dacă simți dintr-o dată o epuizare zdrobitoare, care îngreunează chiar și să te ridici din pat, cu atât mai puțin să-ți îndeplinești sarcinile zilnice, cum ar fi să-ți faci patul sau să te îmbraci, acesta ar putea fi un semn al infarct.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private