Sari la conținut

ACEȘTIA sunt cei mai mari doi factori de risc pentru toate tipurile de cancer

Fumatul si imbatranirea
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Factori de risc pentru cancer

Factori de risc pentru toate tipurile de cancer. Cancerul poate fi rezultatul final nefericit al numeroaselor alegeri alimentare și stil de viață, dar un nou studiu a identificat cei doi factori cei mai influenți.

Cercetătorii de la American Cancer Society spun că îmbătrânirea și fumatul sunt cei mai importanți doi factori de risc atunci când se determină riscul de cinci ani a unei persoane de a dezvolta orice tip de cancer.

Pe lângă acești doi mari factori, studiul observă, de asemenea, că medicii ar trebui să ia în considerare excesul de grăsime corporală, antecedentele familiale de cancer și o serie de alți factori atunci când determină dacă pacienții pot beneficia de un screening îmbunătățit sau de intervenții de prevenire a cancerului.

Îmbătrânirea și fumatul, cei mai mari doi factori de risc pentru toate tipurile de cancer

„Recomandările de screening specifice unui singur tip de cancer se bazează pe factorii de risc pentru acel tip specific de cancer”, spune autorul principal al studiului, dr. Alpa Patel, vicepreședinte senior, știința populației la American Cancer Society, într-un comunicat de presă.

„Descoperirile noastre sunt încurajatoare, deoarece lucrăm la definirea subgrupurilor din populația generală care ar putea beneficia de screening și prevenire îmbunătățită a cancerului.”

Aceste constatări se bazează pe două studii prospective ACS: Cancer Prevention Study-II Nutrition Cohort și Cancer Prevention Study-3. Cercetătorii au analizat acele proiecte anterioare în încercarea de a identifica orice factori de risc cu o legătură cu un risc absolut mai mare de două procente de orice cancer în decurs de cinci ani.

În total, cercetătorii au examinat 429.991 de participanți din SUA, toți fără antecedente personale de cancer. Echipa a urmărit fiecare persoană timp de până la cinci ani. Autorii studiului au folosit modele de riscuri proporționale Cox multivariabile pentru a estima rapoartele de risc (HR) și intervale de încredere de 95% pentru asociere.

Folosind HR-urile, cercetătorii au folosit Estimarea coerentă a riscului absolut individualizat pentru a calcula riscurile absolute în funcție de vârstă. Rezultatele arată că 15.226 de cancere invazive au fost diagnosticate în cinci ani de la înscriere.

Riscul relativ ajustat pe mai multe variabile de apariție a oricărui cancer a fost cel mai puternic în rândul fumătorilor actuali, în comparație cu „fumătorii care nu au fumat niciodată”.

Riscul de cancer crește după vârsta de 50 de ani

În special pentru bărbați, obiceiurile de alcool, antecedentele familiale de cancer, consumul de carne roșie și inactivitatea fizică au afișat, de asemenea, o legătură cu riscul de cancer.

Printre femei, echipa a numit indicele de masă corporală (IMC), diabetul de tip 2, histerectomia, paritatea, antecedentele familiale de cancer, hipertensiunea arterială, ligatura trompelor și inactivitatea fizică drept factori de risc pentru cancer.

În ceea ce privește îmbătrânirea, riscul absolut de cinci ani a depășit doi procente în rândul aproape tuturor participanților de peste 50 de ani. Acest lucru a fost valabil și pentru unii participanți mai tineri de 50 de ani care erau fumători actuali sau foști, aveau un IMC mai mare de 25 sau aveau un prim- grade antecedente familiale de cancer.

Nivelurile de risc absolute pe cinci ani au atins până la 29% la bărbați și 25% la femei.

„Deoarece luăm în considerare posibilitatea ca testele viitoare să poată identifica mai multe tipuri de cancer, trebuie să începem să înțelegem cine este cel mai expus riscului de a dezvolta orice tip de cancer.

Aceste tipuri de date nu sunt disponibile pe scară largă, dar sunt necesare pentru a informa viitoarele opțiuni de screening, cum ar fi testele de depistare precoce a mai multor cancere pe bază de sânge, care ar putea ajuta la salvarea de vieți”, conchide dr. Patel.

Carmen Alecu
Alecu Carmen

Absolventă de Jurnalism. Am inceput sa lucrez in presa in 2000, la Abracadabra. A urmat Acasa Magazin. Dupa o pauza de cativa ani, am reinceput sa lucrez la EVZ. A urmat EvzMonden si InfoActual. La Doctorul Zilei lucrez din noiembrie 2020.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel