miercuri, iunie 29, 2022

Acneea tinde să înceapă la pubertate și majoritatea oamenilor au această problemă până la adolescența târzie, însă cei mai puțin norocoși se pot confrunta cu ea până mai târziu în viață.

Doamna doctor Alina Suru, specialist dermatolog în cadrul Clinicii Hebra Dermatologie, spune că prezentarea acneei poate varia de la o formă clinică ușoară la o acnee nodulo-chistica și poate apărea atât la nivelul fetei, dar și în alte zone de pe corp, cum ar fi piept, spate, umeri.

Te-ar mai interesa: Indemnizație de 16.000 de lei pentru personalul me...

Gravitatea afecțiunii poate varia de la doar câteva coșuri izolate și până la zone întregi afectate de acnee, care poate apărea în orice zonă care prezintă glande secretoare de ulei sau foliculi de păr.

“Mecanismele care determină acneea la nivelul corpului sunt aceleași ca și în cazul acneei faciale, afecțiunea fiind determinată de modificări ce apar la nivelul foliculilor glandelor sebacee.  Ea se va manifesta prin apariția de comedoane, papule, pustule și/sau noduli, iar dacă nu este tratată adecvat sau la timp există riscul apariției de cicatrici”, atenționează specialistul dermatolog.

Te-ar mai interesa: Poveste impresionantă: ”Ani de zile am crezut că n...

Cauze

Printre principalii factori implicați în apariția acneei, indiferent de zona corpului, se numără îngroșarea sau Hiperkeratinizarea pielii și obstrucția foliculilor glandelor sebacee.

“Hiperkeratinizarea are loc atunci când pielea nu mai elimină eficient sebumul și celule moarte pentru că există o producție accelerată de celule noi, cu un conținut crescut de keratină, în vreme ce obstrucția sau blocarea foliculilor glandelor sebacee rezultă din keratinizarea anormală a epiteliului infundibulului foliculului pilos. Nu în ultimul rând, stimularea secreției glandei sebacee de către hormonii androgeni și colonizarea microbiană a unităților pilosebacee de către Propionibacterium acnes, care promovează inflamația perifoliculară, reprezintă alte cauze posibile ale apariției coșurilor pe corp”, explică doamna doctor Alina Suru, dermatolog.

Te-ar mai interesa: Nutriționist: ”Diferența dintre pâinea albă și cea...

Și unele boli asociate cu producția excesivă de hormoni, în special androgeni, pot determina apariția acneei, care poate reprezintă în unele cazuri o caracteristică a multor tulburări endocrine, incluzând boala ovarului polichistic, sindromul Cushing, hiperplazia adrenală congenitală, tumorile secretoare de androgeni și acromegalia.

Acneea  sau erupțiile acneiforme pot să apară și după utilizarea anumitor medicamente cum ar fi testosteron, progesteron, corticosteroizi, litiu, fenitoină, izoniazidă, vitaminele B2, B6 și B12, sau halogenii. Adresarea cauzei endocrine și suspendarea medicamentuui declanșator alături de tratamentul general al acneei vor soluționa problema.

Te-ar mai interesa: Ce au în comun majoritatea celor care fac cancer p...

Prevenție

Anumite articole de îmbrăcăminte sau echipament sportiv pot declanșa acneea prin frecarea de pielea sau exercitatea de presiune asupra ei, care în combinație cu căldura și / sau transpirația poate irita și inflama foliculii. “Recomandări generale valabile pentru acneea apărută pe corp sunt: evitarea transpirației excesive, schimbarea echipamentului de sport ce vine în contact direct cu pielea și spălarea lui după fiecare utilizare, precum și utilizarea de haine din fibre naturale. Exfolierea corporală cu un scrub blând de cel puțin o dată sau de două ori pe săptămână poate ajuta la prevenirea acneei”, recomandă specialistul dermatolog.

Te-ar mai interesa: Amenințări cu bombă la un spital din Transilvania....

Măsurile terapeutice pentru acneea facială sunt valabile și pentru cea truncală, cu mențiunea că, datorită întinderii cutanate mari, uneori se preferă emulsiile și loțiunile în locul cremelor pentru a acoperi mai rapid suprafața de tratat. În urma consultului medical dermatologul poate indica cel mai bine care sunt produsele potrivite în funcție de gravitatea fiecărei situații în parte.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private