Sari la conținut

Laseracupunctura, NOUA ARMĂ contra REUMATISMULUI și ULCERULUI

Laseracupunctura, care presupune aplicarea unei surse de lumină laser în punctele tradiţionale de acupunctură, tratează de la durerile articulare, dar şi nevralgiile sau ulcerul.

Punte între medicina orientală şi cea modernă

Metoda este aplicată de ani buni şi în centre de specialitate din România şi este descrisă de specialişti drept o adevărată “punte de legătură între medicina modernă, fizioterapie, fototerapie şi medicina tradiţională extrem orientală”. Practic, în cadrul acestor şedinţe de laseracupunctură se aplică surse de lumina laser – în general în spectru roşu (vizibil) şi infraroşu (lumină care nu se vede) – în punctele tradiţionale de acupunctură. „În acest context, laserul devine un ac virtual. Energia pe care acesta o poartă şi o transmite organismului uman nu este însă deloc virtuala. Ea stimulează punctele de acupunctură. Aceste puncte au caracteristici electro şi termodinamice distincte care le deosebesc de tegumentul învecinat”, explică specialiştii modul în care această procedură acţionează.

Tonifiează sau calmează, după caz

Prin laseracupunctura se produce o stimulare – cu un stimul minimal laser, extrem de slab – care acţionează asupra organismului uman, fie cu efecte tonifiante (cum se numesc în medicina tradiţională chinezească)/ sau stimulante în medicina alopată, fie cu efecte dispersante/ calmante. Practic, în loc ca pielea să fie înţepată cu clasicele ace de acupunctură, pe locul unde ar fi trebuit introdus acul se aplică laserul, fie „în contact ferm”, fie de la distanţă sau prin scanarea zonei. Laseracupunctura combină indicaţiile deja clasice ale acupuncturii stabilite de către Organizatţia Mondială a Sănătăţii cu indicaţiile aplicării biostimulării laser de joasă putere, mai afirmă specialiştii care aplică această metodă de tratament.

Laser- bio-stimulare acupuncturală pentru boli reumatice

În ceea ce priveşte bolile care se tratează prin această metodă combinată, ele sunt extrem de numeroase. De la tratamentul durerii cronice sau a celei acute, a durerilor articulare, musculare, până la tratamentul bolilor reumatice cronice degenerative, cum sunt artrozele şi poliartrozele, artritele cronice. O indicaţie particulară a laseracupuncturii este tratamentul hidrartrozei (acumularea de lichid în articulaţia genunchilor), afecţiune în care, după urmarea acestui tratament, uneori nu mai este nevoie de evacuarea prin puncţie a lichidului din articulaţie. Alte domenii importante în care laseracupunctura este indicată sunt tratamentul diferitelor tipuri de edeme periferice, bolile neurologice (nevralgii, pareze, sechele după accidente vasculare cerebrale) şi bolile interne funcţionale cum ar fi ulcerul gastro-duodenal cronic, dischinezia biliară fără pietre, colicile abdominale fără o cauză organică, manifestă.

Recuperarea după operaţii şi anexitele cornice

În plus, specialiştii mai afirmă că în anexitele cronice, durerile care survin la ciclu, recuperarea după diferite tipuri de traumatisme sau intervenţii chirugicale şi unele boli dermatologice (cheloidele, ulcerele de gamba, ulceraţii din bolile vasculare periferice) au de asemenea ca indicaţie de tratament laseracupunctura. Numărul de şedinţe terapeutice recomandate poate varia între 5 şi 8, iar într-un an nu trebuie să se facă mai mult de cinci astfel de cure. O şedinţă de terapie poate dura de la 3-4 minute pâna la maximum 20.

Nu arde, nu radiează, nu doare!

Dr. Corneliu Moldovan ţine să sublinieze faptul că tipurile de laser utilizate în laseracupunctură au o putere extrem de redusă, se aplică pe durate limitate de timp (câteva minute) şi nu prezintă nici un efect secundar. Radiaţia laser utilizată nu este radioactivă şi nu produce durere. “Pentru acupunctura modernă, laseracupunctura reprezintă un progres tehnologic normal care se îmbunătăţeşte de la an la an cu echipamente din ce în ce mai performante, care cresc aria de aplicaţii iniţiale atât ale acupuncturii, cât şi ale laserului de joasă energie. Mai trebuie spus că, datorită adaptoarelor optice, această metodă se poate aplica la mai mulţi bolnavi în acelaşi timp.

Gravidele au contraindicaţie în primele luni de sarcină

Tratamentul cu laser este contraindicat în cazul femeilor gravide, în primul semestru de sarcină, la bolnavii de cancer sau tuberculoză cutanată, dar şi pentru bolnavii psihici ori cu dermatite infecţioase cutanate, în cazul cardiacilor cu tulburari majore de ritm sau purtători de stimulator cardiac.

Unde se fac tratamentele

Laseracupunctura se aplică atât de specialişti din Capitală, cât şi din ţară.  Pentru a putea beneficia de tratamentul gratuit, în cadrul Centrului Naţional de Acupunctură şi Homeopatie din Bucureşti, pacienţii trebuie să prezinte un bilet de trimitere de la medicul de familie (cu specificaţia “către Centrul Naţional de Acupunctură şi Homeopatie – Laserterapie”), adeverinţă de salariat (cu menţiunea că societatea angajatoare plăteşte obligaţiile financiare ale asiguratului) sau ultimul talon de pensie, pentru pensionari. Pentru copii este necesară o copie după certificatul de naştere, iar în cazul elevilor sau al studenţilor, o copie după carnetul de elev sau de student, vizate la zi. În ţară, cabinete de laserterapie există şi la Spitalul Judeţean din Arad, Spitalul Judeţean din Timişoara, Câmpina, Ploieşti, Iaşi, Târgu-Mureş, Eforie Sud şi Techirghiol.

* Laser, electormagnetică şi radiaţie infraroşie

Pe lângă folosirea procedurilor laser în acupunctură, specialiştii Centrului Naţional de Acupunctură şi Homeopatie folosesc şi alte tehnici pentru a spori efectul medicinei tradiţionale chinezeşti în boli precum astmul bronşic, alergiile cutanate şi diverse boli cornice. Este vorba despre radiaţia infraroşie şi electormagnetică. “Am lucrat experimental în acest domeniu de peste 20 de ani, timp în care am constatat că pentru stimularea punctelor de acupunctură nu este suficient un singur tip de stimul, nici mecanic (învârtire ac), nici caloric (cu moxa) şi nici optic’’, explică dr. Corneliu Moldovan. Aşa că medicul a ajuns să combine ‘‘concomitent sau gradat impulsul laser, impulsul electric modulat şi supramodulat, radiaţia infraroşie de slabă putere şi stimularea electromagnetică’’. Cum acţionează acest tratament? Deoarece organismul se adaptează rapid la orice fel de stimul, valoarea semnalului slăbeşte rapid în intensitate, iar răspunsul pe care-l aştepţi, după câteva şedinţe de tratament, se diminuează, de asemenea. Pe când, dacă punctului de acupunctură sau organismului îi aplici  mai multe semnale care au valenţe terapeutice şi informaţionale, acesta  ştie ce să-şi ia din ceea ce îi oferi.

* Măsurători şi particularizări, în funcţie de bolnav

Pentru acest tip de procedură, trebuie să se facă măsurători speciale iar specialistul care face tratamentul trebuie să aibă experienţă. ‘‘Eu fac nişte măsurători: înainte şi după tratament şi optimizez fiecare semnal, particularizîndu-l pentru fiecare bolnav în parte şi, mai multe decît atât, nu doar pentru fiecare bolnav în parte, ci pentru momentul la care se află bolnavul vis a vis de stimul’’, mai explică dr. Moldovan. Gama bolilor care se pot trata prin aceste tehnici este mai largă decît în cazul acupuncturii. Este vorba despre afecţiuni precum reumatismul, hipertensiunea arterială în stadii incipiente, astmul bronşic, problemele digestive, alergiile cutanate, nevrozele, spasmofilii latente, nu manifeste, însă şi bolile neurovegetative în stadii incipiente şi diverse boli cronice.

Virgil Munteanu

Virgil Munteanu lucreaza in domeniul comunicarii din 1996. Incepand cu anul 2014, Virgil Munteanu, a inceput colaborarea, in calitate de redactor, imbratisand profesia de jurnalist, cu publicatii precum www.doctorulzilei.ro, www.animalzoo.ro, www.evz.ro, ww.capital.ro, www.evz monden.ro.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel