Sari la conținut

Este aromat și te scapă de febră, indigestie, răceală, oboseală. Are efecte antioxidante și reduce inflamația din organism

ceai de plante
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
cum se prepara corect ceaiul

Este aromat și te scapă de febră, indigestie, răceală, oboseală. Are efecte antioxidante, reduce inflamația din organism. Alte beneficii oferite de planta aceasta minunată: 

Studiile științifice arată că mai mulți compuși din maghiran, cum ar fi carvacrolul, s-au dovedit a avea efecte antioxidante ce reduc inflamația din organism.

În timp ce inflamația este un răspuns normal al corpului în anumite situații, inflamația cronică poate crește riscul de anumite boli, inclusiv diabet, cancer și tulburări autoimune. Astfel, reducerea inflamației poate reduce riscul unor astfel de afecțiuni.

Afecțiuni digestive

Măghiranul a fost folosit încă din antichitate pentru a preveni problemele digestive, cum ar fi ulcerele de stomac și anumite afecțiuni digestive.

Totodată, sunt studii care dovedesc că maghiranul poate lupta împotriva Clostridium perfringens, un agent patogen obișnuit de origine alimentară.

În plus, un studiu efectuat la șobolani a demonstrat că extractul de maghiran este eficient împotriva ulcerelor gastrice.

Calmează durerile menstruale

Tinctura, extractul sau ceaiul de maghiran poate regla ciclul menstrual și restabili echilibrul hormonal la femeile cu un ciclu neregulat.

De asemenea, poate ajuta la tratarea sindromului ovarului polichistic, o tulburare hormonală cu simptome precum perioadele neregulate și acneea.

Ai probleme cu respirația?

Măghiranul conţine uleiuri volatile, putând fi folosit pentru inhalaţii. Este util pentru alergiile de sezon, în timpul răcelilor sau gripelor ori pentru a combate sforăitul.

Amestecă 10 picături de ulei esenţial de lavandă cu 10 picături de ulei esenţial de maghiran, pune-le într-un litru de apă fierbinte şi inspiră vaporii. Aceştia vor elibera căile respiratorii.

Poţi pune şi un săculeţ cu maghiran uscat sub pernă şi astfel căile respiratorii nu se vor congestiona peste noapte, prevenind sforăitul, notează exquis.ro.

Favorizează transpirația

Pentru că favorizează transpiraţia, măghiranul scade febra şi așa sunt eliminate toxinele din organism. Bea câte 3-4 căni de ceai de maghiran, în decurs de 2 ore.

Tratamentul nu trebuie urmat mai mult de 1-2 zile. În acelaşi timp, remediul relaxează musculatura şi scade intensitatea durerilor asociate cu gripa şi răceala.

Calmează sistemul nervos

Fiind din aceeaşi familie cu oregano, maghiranul conţine flavonoide, care au efect uşor sedativ. O cană de infuzie de maghiran, înainte de culcare, reduce stările de stres şi nervozitate şi asigură un somn odihnitor, fără episoade de trezire nocturne.

Contraindicații

Chiar dacă este incredibil de benfici, măghiranul poate interacționa cu anumite medicamente, cum ar anticoagulantele, ceea ce poate crește riscul de sângerare.

De asemenea, potrivit studiilor, maghiranul poate interacționa cu unele medicamente pentru diabet, prin scăderea zahărului din sânge, ceea ce poate duce la niveluri periculos de mici.

Astfel, dacă aveți diabet, consultați medicul dumneavoastră înainte de a lua maghiranul, mai notează exquis.ro.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel