Sari la conținut

ADAM, o nouă metodă contraceptivă pentru bărbați. Ce implică noua tehnică descoperită de oamenii de știință

contraceptie
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Metode contraceptive

ADAM, o nouă metodă contraceptivă pentru bărbați. Ce implică noua tehnică descoperită de oamenii de știință și când va fi disponibilă pentru cei interesați.

 

Bărbații vor avea o nouă metodă contraceptivă în curând, grație unei descoperiri recente a oamenilor de știință. Cercetătorii au descoperit o nouă tehnică ce implică plasarea unui hidrogel, numit ADAM, în canalul aferent.

Prin acest hidrogel, sperma este împiedicată să ajungă la uretră. Noua tehnică nu este încă o alternativă valabilă de prevenire a sarcinii, însă este în curs de testare în Australia, notează Descoperă.ro.

Timp de mulți ani, cercetătorii medicali au căutat o variantă contraceptivă ușoară și ieftină pentru bărbați. Opțiunile actuale includ folosirea prezervativelor și vasectomia.

Prima opțiune nu este considerată 100% sigură, iar cea de-a doua este adesea permanentă.

Pastilele bazate pe hormoni sunt prescrise cu scopul de a preveni producerea de spermă, dar nu s-au dovedit a fi populare din cauza efectelor secundare, potrivit Medical Xpress.

Ce implică noua tehnică

Potrivit Descoperă.ro, noua metodă contraceptivă dezvoltată în Australia presupune o abordare diferită, care implică o mică incizie în abdomen și injectarea unei cantități mici de hidrogel în fiecare dintre canalele deferente – adică în tuburile scurte care transportă spermatozoizii.

Prin această procedură se creează un fel de baraj, prevenind scurgerea spermei din canalul deferent în uretră. Recuperarea după o astfel de procedură ar trebui să fie aproape identică cu cea din urma unei vasectomii, mai spun oamenii de știință.

Procesul reproductiv la bărbați implică producerea de spermatozoizi și alte materiale care se transformă în spermă. Aceasta este împinsă prin uretră de mușchii penisului, fiind apoi eliberată în timpul ejaculării.

Cât timp este eficientă această metodă

Până în prezent, hidrogelul introdus în canalul deferent își păstrează forma timp de aproximativ doi ani. Pe măsură ce începe să se descompună, spermatozoizii încep să își facă din nou drum prin canal, astfel că pacientul devine din nou fertil.

În cadrul studiului clinic, patru bărbați au fost supuși procedurii și monitorizați pentru a afla dacă apar efecte secundare și pentru a se asigura că vasele deferente rămân complet blocate.

Dacă cercetătorii vor avea succes, un alt studiu mai amplu va avea loc în SUA în 2023, cu speranța că procedura va fi disponibilă până în 2025 sau 2026, mai notează Descoperă.ro.

Simona David

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel