sâmbătă, iunie 25, 2022

Sistemul imunitar este bariera naturală de protecție a organismului. Acesta este responsabil pentru oprirea pătrunderii agenților patogeni în corp și, de asemenea, pentru eliminarea lor.

Deoarece este foarte complex, sistemul imunitar are nevoie de o multitudine de nutrienți și obiceiuri sănătoase pentru a funcționa în mod corespunzător.

Din nefericire, foarte multe alimente conțin o varietate de substanțe care, se pare, sunt asociate cu slăbirea sistemului imunitar.

Te-ar mai interesa: Cât de periculos este leșinul: 5 semne care alerte...

Mihaela Bilic, nutriționist, dezvăluie că emulsificatorii sunt astfel de substanțe, motiv pentru care trebuie să îi evităm cu orice preț.

Emulsifianții pot influența în mod negativ imunitatea

„Emulsifianții pot afecta imunitatea.

Evitați produsele care conțin conservanți și aditivi alimentari? Bine faceți! Se pare că tot mai multe E-uri sunt puse sub semnul întrebării. Ultimele studii arată că emulsifianții, folosiți pe scară largă în industria alimentară, au efecte nefaste asupra florei intestinale.

Ce rol au emulsifianții? Unesc ingrediente care în condiții normale nu se amestecă între ele, cum ar fi apa și uleiul. Prezența lor într-un produs creează o consistență cremoasă, o structură aerată și omogenă. Datorită lor maioneza nu se taie, sosurile sunt mai fine, înghețata mai pufoasă iar produsele de panificație mai moi. Formează o rețea micelară care fixează apa și grăsimea, deci sunt esențiali pentru aspectul, structura și prospețimea produselor ultraprocesate.

Te-ar mai interesa: Cum arată viitoarea soție a lui George Simion. Ili...

Există emulsifianți naturali și sintetici. Lecitina sau E322 o găsim în gălbenușul de ou și face posibilă prepararea de maioneză, creme, sosuri, ciocolată. Guma arabică sau de xantan cresc vâscozitatea și transformă lichidul în gel. Caraghenanii sau E407 sunt extrași din algele roșii și utilizați ca gelifianți, agenți de îngroșare și stabilizatori. Îi găsim în sosuri și creme, deserturi, iaurt cu fructe, înghețată, lapte vegetal, ba chiar și în produsele bio. Polisorbații sau E430 sunt substanțe de sinteză care previn aglomerarea grăsimilor, îi găsim în sosuri și înghețată.

Te-ar mai interesa: Monica Pop, după ce a fost operată de cancer pentr...

Ce legătură este între emulsifianți și microbiota intestinală? Microbiota este acel ecosistem din tubul digestiv format din colonii de bacterii benefice. Joacă un rol important în metabolism, imunitate, inflamație, funcționarea sistemului nervos și cardiovascular. Dezechilibrul microbiotei se numește disbioză și este provocat de stresul cronic sau de o alimentație săracă în fibre. Mai nou a fost demonstrat efectul nefast pe care anumiți emulsifianți îl au asupra microbiotei.

Te-ar mai interesa: Boala lui Traian Băsescu. Profesorul Ciurea: E o d...

Care este mecanismul? Acești aditivi alimentari cresc permeabilitatea intestinului și permit intrarea agenților patogeni, alergenilor și toxinelor din tubul digestiv în organism. Emulsifianții distrug funcția de protecție pe care o are mucoasa tubului digestiv. Odată ce bariera intestinală este slăbită, antigenele din exterior pătrund în circulație, se activează inflamația cronică și bolile autoimune.

Te-ar mai interesa: Dietă Iulia Albu: Am o singură zi pe săptămână în ...

Începând cu anul 2016 oamenii de știință au tras un semnal de alarmă în legătură cu 2 familii de aditivi: polisorbații și carboximetilceluloza, acuzați că perturbă flora intestinală și au efect proinflamator. Noi studii publicate în 2021 au extins lista aditivilor care trebuie evitați.

Guma de xantan reduce compoziția florei microbiene și scade densitatea bacteriilor intestinale. La fel și monostearații folosiți în produsele de panificație și patiserie, care afectează compoziția microbiotei și cresc inflamația. Efectele sunt cu atât mai grave cu cât consumăm mai mulți aditivi asociați între ei. Așadar evitați produsele ultraprocesate, conțin o combinație de mai mulți emulsifianți și crează un efect cocktail!”, dezvăluie Mihaela Bilic pe o rețea de socializare.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private