vineri, ianuarie 27, 2023

Adormirea Maicii Domnului sau Sfânta Maria Mare, o sărbătoare uriașă pentru toți creștinii.

Maica Domnului este veșnica mijlocitoare a dorințelor și stăruințelor noastre, de aceea este important să o cinstim cum se cuvine.

Adormirea Maicii Domnului este o sărbătoare fixă, cinstită în fiecare an la 15 august, cunoscută în popor ca Sfânta Maria Mare sau Sântămăria Mare.

Sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului este considerată şi sărbătoarea care desparte lunile de vară de cele de iarnă, iar în această zi se sărbătoreşte şi Ziua Marinei, deoarece Maica Domnului este considerată ocrotitoarea marinarilor.

Te-ar mai interesa: România, cifrele unei realități crude. Aproape 300...

Este un praznic, însă să nu uităm că Adormirea nu este nici pe departe un final, ci o trecere la Dumnezeu Tatăl.

De aceea, contrar multor superstiții, este în regulă să urăm ”la mulți ani” aniversaților zilei. Dar este important să ne păstrăm sobrietatea și să nu uităm ca aceste praznice nu se fac pentru petrecerile lumești, ci pentru o conectare la Divinitate, la absolut, prin rugăciune, prin mers la Liturghie și prin împărțirea de daruri celor mai puțin norocoși.

Când ajuți un alt suflet, să o faci cu toată deschiderea, ca și cum ai face ceva pentru tine. Întrucât esența divină nu poate fi atinsă decât prin iubire. Iubește-ți aproapele ca pe tine însuți!

Te-ar mai interesa: Medic român: Cura cu apă alcalină combate orice bo...

În scrierile părinţilor orientali se spune că Maica Domnului a fost înştiinţată printr-un înger de mutarea ei din această viaţă. De asemenea, se spune că apostolii aflaţi în acel moment în zone diferite ale lumii au fost aduşi pe nori pentru a fi prezenţi la acest eveniment. Deoarece Apostolul Toma nu a putut fi prezent la înmormântare, când a ajuns după 3 zile acesta a cerut să fie deschis mormântul pentru a putea săruta mâinile Născătoarei, dar intrând el a găsit mormântul gol. De-a lungul timpului în cuvântările Părinţilor Bisericii s-a afirmat faptul că Fecioara Maria a fost înviată de Fiul Său şi luată cu trupul în Împărăţa Cerurilor, scrie site-ul alba24.ro.

Te-ar mai interesa: Simptome de cancer: cinci tipuri de dureri corpora...

Pe de altă parte, tradiţia mai spune că după ce şi-a săvârşit misiunea apostolică ce i-a fost încredinţată, de a duce credinţa pe Muntele Athos, Maica Domnului dorea să se mute la Fiul Său. Această cerere i-a fost îndeplinită şi astfel a fost săvârşită şi dorinţa creştinilor ca trupul Maicii Domnului să nu fie supus puteziciunii şi să fie luat la cer.

Salvatoarea sufletelor din iad

Te-ar mai interesa: Legătura dintre sforăit și boala Alzheimer. Tulbur...

Tot tradiţia spune că înainte de Marea Judecată, Maica Domnului va da cu năvodul de trei ori prin iad, sufletele de acolo putând să se prindă de el şi astfel să se mântuiască de păcate. Se mai spune că dracii, rămaşi fără sufletele oamenilor, se vor mânca între ei până când nu va mai rămâne niciunul.

Obiceiuri și tradiții de Sfânta Maria Mare

Tradiţia spune că în dimineaţa zilei de 15 august femeile mergeau la biserică unde împărţeau struguri, prune sau faguri cu miere. După ce se împărţeau fructele, femeile mergeau la cimitir pentru a tămâia mormintele. Pe de altă parte, cei care aveau vii mari obişnuiau ca în această zi să tocmească pandurii care să păzească viile.

Te-ar mai interesa: Cele patru stadii de osteoporoză. Ce se întâmplă c...

De asemenea, în această zi bărbaţii îşi schimbau pălăria cu căciula, iar cei care erau observaţi că purtau în continuare pălărie erau ironizaţi. Totodată în această zi de sărbătoare era interzis dormitul pe prispă sau scăldatul în apele râurilor spurcate de cerb, la fel și cu o zi înainte, în ajunul Sfintei Marii.

Pe de altă parte, în trecut în data de 15 august se deschidea în satul tradiţional un important sezon al nunţilor care ţinea până la intrarea în postul Crăciunului. Tot în această zi se organizau şi târgurile şi iarmaroacele de toamnă iar perioada dintre cele două Sântămării era considerată timp optim pentru semănăturile de toamnă.

Totodată, înainte de sărbătoarea Sfintei Marii se adună ultimele plante de leac, putându-se afla totodată cum va fi toamna ce se apropie şi se culeg flori care se pun la icoane şi care mai apoi sunt bune pentru vindecarea anumitor boli.

În părţile Moldovei această sărbătoare este considerată sărbătoarea „morţilor” iar cu această ocazie sunt pomeniţi toţi strămoşii plecaţi în lumea celor drepţi care au purtat numele Sfintei Fecioare.

Peste 2,2 milioane de români își serbează onomastica

În România, peste 2,2 milioane de români îşi serbează onomastica joi, dintre care 1.819.378 sunt femei şi 416.844 bărbaţi. Dintre aceştia 1.398.464 poartă numele de Maria, 273.454 de Mariana, 51.620 de Marinela şi 31.149 de Mioara. Mai există şi 25.947 femei care poartă numele de Marina, 25.447 de Marilena, 10.834 de Mărioara, 1.685 de Măriuca şi 162 de Măria.

Pe de altă parte, din numărul total de bărbaţi care îşi serbează onomastica joi, un număr de 310.751 poartă numele de Marian, 102.620 de Marin şi 3.332 de Marinică.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private