Sari la conținut

Adrian Marinescu, semnal de alarmă: O secție care nu raportează deloc infecții, e clar că nu e de pe Pământ

Adrian Marinescu, semnal de alarmă: O secție care nu raportează deloc infecții… e clar că nu e de pe Pământ.

Directorul medical al Institutului Naţional de Boli Infecţioase „Matei Balş”, a declarat în cadrul unei conferinței „Întărirea capacităţii instituţionale pentru controlul infecţiilor spitaliceşti şi gestionarea consumului de antibiotice în România”, că aproximativ 90% dintre reţetele de antibiotice se scriu în afara spitalului.

Adrian Marinescu: 90% dintre reţetele de antibiotic se scriu în afara spitalului

„Dacă vorbim de rezistenţă la antibiotice, ea nu numai că nu se referă la specialitatea de boli infecţioase, dar nu se referă doar la spital.

Statisticile ne spun că 90% dintre reţetele de antibiotic se scriu în afara spitalului la nivel de medicină primară, medici care nu sunt în spital”, a declarat dr. Adrian Marinescu, potrivit Agerpres.

În ciuda faptului că infecția cu virusul SARS-CoV-2 este o infecție virală, în perioada pandemiei s-au prescris antibiotice.

„Vă aduc aminte că în timpul pandemiei, culmea, vorbim de o infecţie virală şi nu am fi avut nicio legătură cu antibioticele, totuşi s-a prescris foarte mult.

Se pune întrebarea cum de acest lucru se întâmplă în continuare deşi nu există protocol, nu există nimic scriptic din punct de vedere ştiinţific care să explice acest lucru. Acestea sunt realităţi, eu cred că se vor schimba, dar trebuie să ne aşteptăm la faptul că va fi un proces de lungă durată.

Ce trebuie să îşi dorească România este că pe tot teritoriul ei tot ce înseamnă prescripţie de antibiotice lucrurile să se schimbe. Să se schimbe în abordare, să fie alte indicaţii şi până la urmă să se întâmple în practică”, a mai afirmat dr. Adrian Marinescu.

Semnal de alarmă: „O secție care nu raportează deloc infecții… e clar că nu e de pe Pământ”

Medicul a atras atenția asupra importanței diagnosticării corecte a infecțiilor intraspitalicești și raportării acestora. Potrivit medicului, „indiferent de secţie şi de spital” există infecţii asociate actului medical.

„Legat de infecţiile asociate actului medical, să luăm în calcul că indiferent de secţie, de spital, oriunde aceste infecţii există. Plecând de la realitate, să vedem ce putem să facem. Probabil că peste nişte ani de zile am putea să tragem linie şi să spunem că într-adevăr lucrurile ajung să stea mai bine”, a mai susţinut Marinescu.

„O secție de Terapie Intensivă care, la un moment dat, nu raportează deloc aceste infecții, e clar că ori nu este de aici, de pe Pământ, ori are o subdiagnosticare evidentă”, a mai spus acesta.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel