Sari la conținut

Afecțiunea cardiovasculară mai periculoasă decât infarctul. Jumătate dintre cei afectați mor în primele 24 de ore

Boli cardiace
Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei

Afecțiuni cardiovasculare periculoase. Una din cele mai mari urgențe ale medicinei cardiovasculare și nu numai este așa numita disecție de aortă. Practic, se întâlnește în această patologie o rupere a vasului principal al organismului, care pleacă pe toată lungimea lui și este urgența medicală cea mai mare.

În primele 24 de ore, 50% din pacienți vor deceda dacă se întârzie diagnosticul și tratamentul. Este foarte bine de știut că disecția de aorta poate apărea la orice vârstă, de la adolescent până la 90 de ani.

Din punctul de vedere al simptomatologiei, atât infarctul cât și disecția de aortă pot înșela chiar și un medic specialist – datorită apariției acestei dureri toracice anterioare, cu un caracter intens și foarte asemănător în ambele cazuri. O durere intensă, acută, sfâșietoare, migratoare, cu debut brusc poate sugera diagnosticul de sindrom aortic acut.

De ce apare disecția de aortă

Bolile care duc la slăbirea și la ruperea aortei pot fi genetice sau dezvoltate în timpul vieții. 

Bolile dobandite genetic

  • Sindromul Marfan – este o tulburare a tesutului conjunctiv, ce se transmite dominanat autosomal si afecteaza sistemul; osos, ocular, cardiovascular, pulmonar, pielea.
  • Sindromul Ehler Danlos – reprezinta un grup heterogen de anomali ale tesutului conjunctiv, caracterizate prin hipermobilitate articulara, hiperextensibilitate cutanata si fragilitate tisulara.
  • Ectazia anuloaortica- o notiune introdusa de Ellis in 1961, intalnita in 5-10% din pacientii operati pentru regurgitare aortica.

Bolile dezvoltate

  • Ateroscleroza– reprezinta cauza principala a dezvoltarii de anevrisme, odata cu procesul de imbatranire. Modificarile degenerative pot duce la ruptura intimei si dezvoltarea de disectii. Procesul de disectie poate apare in 65 % din cazurile cu anevrisme degenerative aterosclerotice localizate pe aorta ascendenta.
  • Traumatismele. In special in accidentele de circulatie, 15-20 %, din cauzele de deces sunt date de trauma aortei. Ruptura aortica imediata, disruptia doar a intimei, dezvoltarea de anevrisme, asocierea cu lezarea cordului, contuzia miocardica face din acest capitol etiologic o urgenta in sine. In ordinea severitatii leziunilor aortice parietale posttraumatice putem intalni; hematom parietal, hemoragie parietala cu laceratie intimala, laceratia mediei, laceratie parietala totala, pseudoanevrismul si hematomul periadventicial.
  • Disectiile aortice pot apare si in urma unor proceduri chirurgicale cardiace, interventionale (angioplastii), masaj cardiac. Disectia aortica poate apare imediat dupa chirurgia cardiaca (locul de canulare aortica, femural, constructia anstomozelor proximale), sau la distanta de momentul chirurgical dar legat de acesta.
  • Inflamatorii – arteritele Takayasu, o inflamatie nespecifica, de etiologie necunoscuta poate duce la formarea de anevrisme si disectii. De asemenea in cazul aortitelor nonsecifice, aortitele micotice, sau specifice, luetice se pot dezvolta anevrisme si disectii subsecvente.

 

Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”, a început activitate a de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel