Sari la conținut

Dieta alcalină are beneficii incredibile. Cum îți schimbă corpul

Dieta alcalină, beneficii. De ce contează pH pentru sănătate, care sunt beneficiile dietei alcaline și ce alimente sunt alcaline. 

Chiar dacă dieta alcalină este recomandată pentru a ne păstra sănătatea, atunci când vine vorba despre pH și aciditatea din dieta noastră zilnică, ne referim la schimbări majore. Astfel, dieta a suferit modificări importante de la vremea în care oamenii se hrăneau cu ceea ce vânau și prezent. Cu revoluția din agricultură (din ultimii 10.000 de ani) și cu industrializarea din ultimii 200 de ani, în dietă, s-a constatat o scădere a potasiului (K), comparativ cu sodiul (Na) și o creștere a clorurilor, comparativ cu bicarbonatul.

Raportul între potasiu și sodiu s-a inversat. Dacă înainte, raportul între potasiu și sodiu era de 10 la 1, în prezent, alimentația modernă a dus la un raport de 1 la 3. Se știe că agricultorii zilelor noastre au o dietă săracă în magneziu, potasiu și fibre și bogată în grăsimi saturate, zahăr, sare și cloruri comparativ cu perioada dinaintea agriculturii. Acești parametri în dietă pot duce la acidoză metabolică care este nepotrivită pentru cerințele nutritive determinate genetic.

Cu înaintarea în vârstă, se poate observa o pierdere progresivă a funcţiei renale de reglementare acido-bazică şi o creştere a acidozei metabolice induse de dieta modernă.

O dietă bazată pe alimente bogate în proteine și sărace în carbohidrați, acidă, va duce la schimbări minore în chimia sângelui și a pH-ului. Pe de altă parte, va afecta foarte mult chimia la nivelul urinei. Astfel, în urină, se vor înregistra scăderi ale pH-ului, magneziului și citratului urinar și creșteri ale calciului, acidului uric și fosfatului. Și toate acestea determină un risc major de apariție a calculilor renali.

Rolul pH-ului în celule, organe și membrane

PH-ul din corpul nostru poate varia considerabil de la o zonă la alta cu cea mai mare aciditate în stomac (pH de la 1.35 la 3.5) pentru a ajuta și proteja împotriva microorganismelor și a microbilor.

La nivelul stomacului, stratul din afara epiteliului are ca funcție de bază prevenirea accidentelor la nivelul mucoasei. Anumite studii au arătat că scăderea acidității gastrice prin bicarbonat și scăderea secreției acide/alcalinității în ulcerul duodenal pot juca un rol important în ulcerele duodenale. Pielea are un pH acid (între 4 și 6.5) pentru a creea o barieră împotriva dezvoltării mediului microbian. Există  un nivel ridicat de pH – 4 – și unul scăzut – 6.9 iar acest nivel poate fi observat și la nivelul vaginului unde un pH mai redus – 4.7 – protejează împotriva dezvoltării microbiene.

Care sunt principalele alimente alcaline

În vreme ce carnea, peștele, produsele lactate, ouăle, cerealele și alcoolul sunt acide, alimentele alcaline sunt: avocado, sparanghel, sfecla, broccoli, varza roșie, albă, de Bruxelles, morcovii, țelina, cicoarea, castraveții, mărarul, ștevia, arpagicul, prazul, hreanul, gulia, lăptucile, pătrunjelul, păstârnacul, vinetele, dovleceii, mazărea, varza acră, ridichile, spanacul, ceapa, măslinele, bamele, germenii de cereale, roșiile, cartofii albi, ardeiul gras, ciupercile, tomatele.

Sunt și fructe alcaline, recomandate a fi consumate zilnic: mere, caise, banane, cireșe, nuca de cocos proaspătă, curmale, smochine, grepfrut, struguri, lămâi, lămâi verzi – lime, mango, pepene, nectarine, portocale, papaya, pere, piersici, ananas proaspăt, rodii, stafide, căpșuni, mandarine, fructul pasiunii, zmeură, kiwi, merișoare.

De asemenea, sunt alimente sau băuturi care formează mediu alcalin și este bine să le consumăm: cidru de mere, oțet, lapte bătut, zer crud, alge, mei, quinoa, soia, hrișcă, lapte crud, migdale, ulei de măsline, uleiuri comestibile presate la rece, condimente naturale, vin organic, iaurt din lapte crud, apa cu lămâie, ceaiuri din plante medicinale, lapte de migdale, ceai verde, apa minerala. Alimentele bazice se consuma mai ales în stare crudă sau gătite prin fierbere de scurtă durată sau la aburi. De altfel, prepararea la aburi este una dintre cele recomandate deoarece se păstrează proprietățile alimentelor și gustul este unul foarte bun.

Ce afecțiuni putem trata cu dieta alcalină

O dietă alcalină ne va ajuta să ne menținem sănătatea, alimentele alcaline ajutând chiar organismul să lupte cu anumite afecțiuni. De exemplu, dieta alcalină este benefică pentru persoanele care suferă de boli specifice rinichilor deoarece se reduce consumul de proteine pe timpul unor astfel de diete. Totodată, dieta acidă va spori aciditatea urinei și va suprasolicita rinichii. Iată, așadar, cât de bine este să ținem cont de astfel de diete.

Dieta alcalină este benefică și persoanelor cu afecțiuni cardiace. Pentru că este mult mai săracă în calorii și grăsimi, o dietă alcalină va duce la menținerea greutății și la prevenirea bolilor cardiovasculare. Mai mult decât atât, dieta alcalină stimulează secreția de hormoni ai creșterii, aceștia reducând riscul afecțiunilor sistemului cardiovascular.

Pentru că sunt mai sărace în grăsimi, alimentele ce compun o dietă alcalină ne vor ajuta și în lupta cu kilogramele, slăbirea fiind o consecință a reducerii aportului de calorii.

De asemenea, pe lângă alimentele alcaline este importantă și hidratarea, consumul a doi litri de apă zilnic fiind recomandat pentru o viață sănătoasă. De exemplu, un exemplu de rețetă inspirată din dieta alcalină și care aduce și un aport semnificativ de apă în organism este o salată din: castraveți, andive, fenicul, ceapă, spanac, lămâie. Această salată delicioasă și perfectă pentru cină este și răcoritoare, perfectă pentru o seară de vară.

 

Simona David

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel