Sari la conținut

Agenția Europeană a Medicamentelor: acestea sunt noile efecte secundare ale serurilor pe bază de ARN mesager.

Pfizer
Sursă foto: Doctorul Zilei
A început procesul cu Pfizer

Trei noi efecte secundare au fost raportate de un număr mic de persoane după vaccinarea cu vaccinurile de la Pfizer (PFE.N) și Moderna (MRNA.O).  Autoritatea de reglementare Europeană a Medicamentelor a declarat că aceste efecte sunt evaluate pentru a se stabili dacă pot fi încadrate ca posibile efecte secundare, relatează Reuters.

Eritemul multiform, o formă de reacție alergică a pielii; glomerulonefrita sau inflamația rinichilor; și sindromul nefrotic, o tulburare renală caracterizată prin pierderi mari de proteine urinare, sunt studiate de comitetul de siguranță al Agenției Europene pentru Medicamente (EMA), potrivit autorității de reglementare.

Pfizer, de departe cel mai mare furnizor de vaccinuri COVID-19 către Uniunea Europeană, și Moderna nu au răspuns la solicitările Reuters pentru comentarii privind aceste efecte adverse.

Puțin peste 43,5 milioane de doze de vaccin Moderna, Spikevax, au fost administrate în Spațiul Economic European începând cu 29 iulie, a spus EMA, comparativ cu mai mult de 330 de milioane de doze Pfizer, Comirnaty, dezvoltat împreună cu BioNTech din Germania.

Luna trecută, EMA a găsit o posibilă legătură între inflamația cardiacă foarte rară și vaccinurile cu ARNm. Cu toate acestea, autoritatea de reglementare europeană și Organizația Mondială a Sănătății au subliniat că beneficiile acestor vaccinuri depășesc orice riscuri.

 

Doctorul zilei whatsapp channel

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si: