Sari la conținut

Ai auzit vreodată de vitamina P? Iată tot ce trebuie să știi: ce este și în ce alimente se găsește

Viatmina P
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Beneficiile vitaminei P

Termenul „Vitamina P”,  un termen relativ proaspăt în știința nutriției, este folosit pentru a se referi la un grup de bioflavonoide, care sunt compuși care se găsesc în mod natural în plante care au proprietăți antioxidante și au câteva alte beneficii pentru sănătate.

Bioflavonoidele precum quercetina, rutina și hesperidina se găsesc într-o varietate de fructe, legume și alte alimente pe bază de plante.

Ai auzit vreodată de vitamina P? Iată tot ce trebuie să știi

Se crede că acestea oferă potențiale beneficii pentru sănătate, cum ar fi:

1. Proprietăți antioxidante: Bioflavonoidele au efecte antioxidante, ceea ce înseamnă că ajută la protejarea celulelor împotriva daunelor cauzate de moleculele dăunătoare numite radicali liberi.

Prin neutralizarea radicalilor liberi dăunători, acești compuși contribuie la protejarea structurilor celulare și a integrității ADN-ului. Se crede că antioxidanții contribuie la sănătatea generală și ajută la reducerea riscului de boli cronice, cum ar fi bolile cardiovasculare, diabetul și anumite tipuri de cancer.

2. Efecte antiinflamatorii: Unele bioflavonoide au proprietăți antiinflamatorii care pot ajuta la reducerea inflamației din organism, care este asociată cu diferite condiții de sănătate.

3. Sănătate cardiovasculară: Anumiți compuși precum quercetina au fost studiați pentru potențialul lor de a promova sănătatea inimii prin îmbunătățirea funcției vaselor de sânge, reducerea tensiunii arteriale și influențarea metabolismului colesterolului.

Consumul de alimente bogate în bioflavonoide, cum ar fi citrice, fructe de pădure și verdeață închisă cu frunze verzi, este adesea asociat cu un risc redus de boli de inimă.

4. Suport imunitar: Se crede că bioflavonoidele au efecte de stimulare a sistemului imunitar prin susținerea funcției sistemului imunitar și ajutând organismul să se apere împotriva infecțiilor și bolilor.

5. Ameliorarea alergiilor: Quercetina, în special, a fost studiată pentru potențialul său de a ajuta la gestionarea simptomelor alergice prin stabilizarea mastocitelor, care eliberează histamine și alți mediatori proinflamatori responsabili de reacțiile alergice.

6. Reglează glicemia: Conform unui raport de sănătate, consumul a 300 mg de flavonoide a redus riscul de diabet cu 5%. Rolul său în asigurarea sănătății cardiovasculare este un alt motiv pentru care cei cu diabet sau cei care prezintă riscul de a dezvolta diabet ar trebui să îl consume zilnic.

Alimente bogate în vitamina P

Alimentele comune care sunt o sursă bogată de bioflavonoide sunt:

  • citricele,
  • ciocolata neagră,
  • fructele de pădure,
  • merele,
  • ceaiul verde,
  • vinul roșu
  • legumele cu frunze verzi, cum ar fi spanacul și broccoli.

Majoritatea fructelor și legumelor roșii, albastre și violete sunt bogate în antocianidine; fructele de pădure sunt puterea cianidinei, delfinidinei și peonidinei.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel