Sari la conținut

Ai credite la bănci? Ghinion, vei plăti mai mult. Iată de ce

Ai credite la bănci? Ghinion, vei plăti mai mult. Din cauza acestui indice care s-a dublat peste noapte, costurile creditelor tale se vor majora semnificativ.

Pe lângă toate scumpirile din ultimul timp, urmează încă una. De parcă nu erau de ajuns toate cele de până, plus cele ce vor urma, ca să nu ma vorbim de taxe, impozite și amenzi – că s-au mărit și multe dintre acestea.

Ei bine, toți cei care s-au împrumutat la bănci vor rambursa creditele mult mai scump decât știau la momentul creditării. Motivul? Ei bine, indicele IRCC a atins un nivel record dublându-se de la ultima cotație.

Astfel, valoarea acestui indice a ajuns la 4,06%, de la 2,65%, cât era până acum. Dar veștile proaste dintre Banca Națională a României (BNR) nu se încheie aici. Din păcate, analiștii economici vin cu previziuni sumbre: anul viitor, indicele IRCC ar putea ajunge la 8%.

Banca Națională Română a actualizat indicele IRCC recent acest indice, indice pe care 450 de mii de români îl au pentru calcularea creditelor, adică aproape un sfert din totalul românilor cu credite, notează Antena 3 CNN.

Cu cât ar putea crește creditele

De exemplu, pentru un credit în valoare de 250.000 de lei, luat pentru o perioadă de 30 de ani, rata calculată cu indicele IRCC de 4,06% este de 1.758 de lei.

Dacă indicele IRCC va ajunge la pragul de 8%, atunci rata ar ajunge la 2476 de lei, deci cu 718 lei mai mult decât în prezent.

Care este soluția

Pentru a putea evita astfel de situații neprevăzute care ne dau cu totul bugetul peste cap, căci nu este vorba de câteva zeci de lei…, există o soluție totuși.

Nu este vorba de împrumuturi în valută, aici pot apărea probleme la fel de mari sau chiar mai mari, dacă ne amintim creditele în franci elvețieni, de pildă, ci de dobândă fixă la credite în lei.

Singura variantă rămasă pentru românii care au credite este trecerea la dobândă fixă care ar însemna o rată de 2210 lei și pe care o recomandă analiștii.

Specialiștii de la Banca Națională nu recomandă dobânda fixă, pentru că, spun ei, indicii variabili vor scădea odată cu inflația iar cei care au trecut la dobândă fixă vor rămâne cu rate mari pentru o perioadă de 5 sau 10 ani.

Simona David

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel