Sari la conținut

Atenție, șoferi! Codul Rutier vine cu noi reguli: Amenzi de până la 2.900 de lei dacă îți lipsește acest lucru din autoturism

Atenție mare, șoferi! Codul Rutier vine cu noi reguli: Amenzi de până la 2.900 de lei dacă îți lipsește acest lucru din autoturism.

Codul Rutier vine cu multe prevederi pe care îți este ușor să le ignori, dacă nu ai fost foarte atent când ai făcut școala de șoferi sau nu ți-ai actualizat cunoștințele odată cu schimbările legislative.

Vestea proastă este că anumite prevederi se lasă cu amenzi usturătoare. Și amenzile pornesc încă din iarnă.

De parcă grija scumpirilor nu era destul de mare, iată că mai riscăm și amenzi uriașe cum vine iarna și dă frigul, adică fix când e necazul mai mare…

Așadar, imediat după ce a venit frigul, a apărut zăpada, gheața și poleiul pe străzi, probabilitatea să te trezești cu o amendă a crescut exponențial.

Toți șoferii trebuie să știe că anotimpul rece nu vine doar cu o prevedere referitoare la obligativitatea cauciucurilor de iarnă, dar și cu alte mențiuni la fel de importante, prevederi care se lasă cu amenzi usturătoare.

Atenție! Nu e vorba doar de cauciucuri de iarnă

Majoritatea șoferilor știu că, odată cu prima zăpadă, absența cauciucurilor de iarnă este motiv de amendă. Dar  mai puțini știu că mai există câteva lucruri pe care trebuie să le ai în mașină când a început sezonul rece.

Potrivit prevederilor Codului Rutier, în România, pe timp de iarnă, trebuie să ai în portbagaj un săculeț cu nisip, dar și o lopată ce poate fi folosită la dezăpezire, în caz de nevoie, notează playtech.ro.

Ce pățești dacă nu respecți această obligație? Ei bine, riști între 9 și 20 de puncte-amendă. Mai mult decât atât, se va reține certificatul de înmatriculare/înregistrare al autoturismului, eliberându-se o dovadă înlocuitoare fără drept de circulație.

Și cum un punct de amendă în 2022 este egal cu 145 de lei, un calcul simplu arată că poți plăti între 1305 și 2900 lei.

În ceea ce privește anvelopele de iarnă, acestea nu sunt obligatorii după o anumită dată. În schimb, sunt obligatorii pe drumuri acoperite cu zăpadă, gheață sau polei, indiferent de momentul anului. Dacă ninge în septembrie, n-ai cauciucuri de iarnă și te-a prins poliția, ghinion!

 

Doctorul zilei whatsapp channel

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si: