marți, august 16, 2022

O infecție pulmonară poate fi cauzată de un virus, de o bacterie și, uneori, chiar de o ciupercă. Unul dintre cele mai frecvente tipuri de infecții pulmonare se numește pneumonie.

Ai dureri înțepătoare în piept? Iată ce boală gravă ascunde

Pneumonia, care afectează sacii de aer mai mici din plămâni, este cel mai adesea cauzată de bacterii contagioase, dar poate fi cauzată și de un virus. O persoană se infectează prin inhalarea bacteriei sau a virusului după ce o persoană infectată din apropiere strănută sau tușește.

Te-ar mai interesa: Condimentul minune care crește libidoul, previne c...

Cum apar infecțiile?

Atunci când bronhiile mari care transportă aerul către și din plămâni se infectează, se vorbește de bronșită. Este mai probabil ca bronșita să fie cauzată de un virus decât de o bacterie.

Virușii pot ataca, de asemenea, plămânii sau căile respiratorii care duc la plămâni. Acest lucru se numește bronșiolită. Bronșiolita virală apare cel mai frecvent la sugari.

Infecțiile pulmonare precum pneumonia sunt, de obicei, ușoare, dar pot fi grave, în special pentru persoanele cu un sistem imunitar slăbit sau cu afecțiuni cronice, cum ar fi boala pulmonară obstructivă cronică.

Te-ar mai interesa: Zodii lovite de karma. Urania: Blocaje care dau bă...

Simptomele  variază de la ușoare la severe

Acestea depind de mai mulți factori, inclusiv de vârsta și starea generală de sănătate, precum și de faptul că infecția este cauzată de un virus, o bacterie sau o ciupercă.

Simptomele pot fi similare cu cele ale unei răceli sau gripă, dar tind să dureze mai mult timp. Iată care sunt cele mai frecvente simptome la care vă puteți aștepta:

1. Tuse care produce mucus gros
Tusea vă ajută să scăpați corpul de mucusul produs de inflamația căilor respiratorii și a plămânilor. Acest mucus poate conține și sânge.

Te-ar mai interesa: Semne de alarmă că poți face cancer hepatic! Exper...

În cazul bronșitei sau al pneumoniei, este posibil să aveți o tuse care produce un mucus gros care poate avea o culoare distinctă, inclusiv:

  • limpede
  • alb
  • verde
  • gri-gălbui

Tusea poate persista timp de câteva săptămâni, chiar și după ce alte simptome s-au ameliorat.

2. Dureri înțepătoare în piept

Durerea toracică cauzată de o infecție pulmonară este adesea descrisă ca fiind ascuțită sau înjunghiată. Durerea toracică tinde să se înrăutățească în timp ce tușești sau respiri adânc. Uneori, durerile ascuțite pot fi resimțite în partea de mijloc sau superioară a spatelui.

Te-ar mai interesa: Ești mereu furios, supărat, stresat? Calmează-ți n...

3. Febră
Febra apare pe măsură ce organismul dumneavoastră încearcă să lupte împotriva infecției. Temperatura normală a corpului este de obicei în jur de 37°C (98,6°F).

Dacă aveți o infecție bacteriană a plămânilor, febra poate crește până la o temperatură periculoasă de 40,5°C (105°F).

Orice febră mare de peste 38,9°C (102°F) duce adesea la multe alte simptome, cum ar fi:

Te-ar mai interesa: Acesta este cel mai puternic ANTIBIOTIC! Are propr...

  • transpirație
  • frisoane
  • dureri musculare
  • deshidratare
  • dureri de cap
  • slăbiciune

Trebuie să consultați un medic dacă febra depășește 38,9°C (102°F) sau dacă durează mai mult de trei zile.

4. Dureri de corp
Mușchii și spatele vă pot durea atunci când aveți o infecție pulmonară. Acest lucru se numește mialgie. Uneori puteți dezvolta inflamații la nivelul mușchilor, ceea ce poate duce, de asemenea, la dureri de corp atunci când aveți o infecție.

5. Scurgerea nasului
Un nas care curge și alte simptome asemănătoare gripei, cum ar fi strănutul, însoțesc adesea o infecție pulmonară precum bronșita.

6. Dificultăți de respirație
Dificultatea respirației înseamnă că simțiți că respirați cu dificultate sau că nu puteți inspira complet. Ar trebui să consultați imediat un medic dacă aveți probleme de respirație.

7. Oboseală
De obicei, te vei simți leneș și obosit în timp ce corpul tău luptă împotriva unei infecții. Odihna este crucială în această perioadă.

8. Respirație șuierătoare
Atunci când expirați, s-ar putea să auziți un fluierat ascuțit, cunoscut sub numele de wheezing. Acesta este rezultatul îngustarea căilor respiratorii sau al unei inflamații.

9. Aspectul albăstrui al pielii sau al buzelor
Buzele sau unghiile tale pot începe să aibă o culoare ușor albastră din cauza lipsei de oxigen.

10. Sunete de crăpături sau zăngănit în plămâni
Unul dintre semnele revelatoare ale unei infecții pulmonare este un sunet de trosnitură la baza plămânilor, cunoscut și sub numele de trosnituri bibasilare. Un medic poate auzi aceste sunete cu ajutorul unui instrument numit stetoscop, potrivit healthline.com.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private