Sari la conținut

Ai făcut vaccinul Johnson&Johnson? Experții recomandă să faci rapelul cu acest vaccin!

Experții în boli infecțioase din SUA iau în calcul ca americanii care s-au vaccinat împotriva COVID-19 cu serul produs de Johnson & Johnson, care se adminstrează într-o singură doză, să primească o a doua doză de vaccin pe bază de ARNm precum cele produse de Pfizer / BioNTech sau Moderna pentru a preveni infectarea cu varianta Delta, relatează Reuters.

Câțiva americani spun că au făcut-o deja, chiar și fără a avea date medicale care să arate că este sigură și eficientă combinarea a două vaccinuri diferite și fără susținerea autorităților din domeniul sănătății din SUA. Canada și unele țări europene le permit deja oamenilor să se vaccineze cu seruri diferite.

Dezbaterea se concentrează asupra îngrijorării cu privire la protecția vaccinului J&J împotriva variantei Delta detectată pentru prima dată în India și care circulă acum pe scară largă în multe țări. Delta, care a fost asociată și cu o boală mai severă, ar putea deveni rapid versiunea dominantă a virusului în Statele Unite, a avertizat directorul Centrelor pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC), Rochelle Walensky.

Nu există date substanțiale care să arate cât de protector este vaccinul J&J împotriva noii variante Delta. Cu toate acestea, studiile din Marea Britanie arată că două doze din vaccinurile Pfizer / BioNTech sau Moderna sunt semnificativ mai protectoare împotriva variantei Delta decât o singură doză.

Andy Slavitt, fost consilier al președintelui american Joe Biden în gestionarea pandemiei, a ridicat problema săptămâna aceasta într-un podcast. Cel puțin șase nume importante din domeniul bolilor infecțioase au declarat că autoritățile americane trebuie să abordeze problema în scurt timp.

„Nu există nicio îndoială că persoanele care primesc vaccinul de la Johnson & Johnson sunt mai puțin protejate împotriva bolilor” decât cei care primesc două doze din celelalte vaccinuri, a spus Dr. Michael Lin, profesor la Universitatea Stanford.

Johnson & Johnson a declarat că studiază dacă răspunsul imun oferit de vaccin este capabil să neutralizeze varianta Delta, dar încă nu are date disponibile.

Ambele vaccinuri pe bază de ARNm au prezentat rate de eficacitate de aproximativ 95% în studiile la scară largă din SUA, în timp ce vaccinul Johnson & Johnson a fost 66% eficient în prevenirea formelor moderate și severe de COVID-19.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel