joi, mai 26, 2022

Glutenul este o proteină care se găsește, de obicei, în grâu, orz și secară. Dacă o persoană are intoleranță, ea va acuza probleme digestive după ingerarea produselor care conțin gluten.

Intoleranța la gluten, sau sensibilitatea non-celiacă, se manifestă prin balonare, durere abdominală, diaree. Evitarea alimentelor pe bază de gluten este principala soluție pentru a elimina disconfortul.

Te-ar mai interesa: Nu poți pierde grăsimea de pe burtă? Atenție la ac...

Sensibilitatea non-celiaca la gluten se caracterizeazp prin simptome care apar de obicei dupa ingestia de gluten și care dispar odată cu eliminarea glutenului din dietă.

Simptomele sensibilității non-celiace la gluten sunt asemănătoare cu cele ale bolii celiace:

  • Flatulență (gaze intestinale)
  • Balonare
  • Crampe abdominale
  • Diaree
  • Oboseală
  • Probleme de echilibru

Cu ce poți înlocui pâinea dacă ai această intoleranță?

Mihaela Bilic, nutriționist, dezvăluie ce poți face daci ai intoleranță la gluten și cu ce poate fi înlocuită pâinea.

„Pentru că tot e la modă alimentaţia fără gluten vă sugerez mămăligă în loc de pâine. Ca şi făina, mălaiul face parte din categoria glucidelor lente, conţine amidon care se absoarbe treptat în sânge şi ne ţine de foame 3-4 ore. Spre deosebire de pâinea proaspătă care e făcută cu drojdie şi fermentează, mămăliga nu balonează. În plus nu conţine gluten, acea proteină din cereale care e tolerată mai greu de unele persoane.

Te-ar mai interesa: Menopauza la bărbați: 6 simptome de luat în seamă....

În boabele de porumb există mulţi carotenoizi (de unde şi culoarea galbenă) pigmenţi din care se sintetizează vitamina A. Prin urmare mămăliga face bine la piele şi la vedere iar conţinutul mare de fibre o recomandă pentru problemele de tranzit intestinal.

Ca şi calorii o felie de mămăligă este echivalentă cu o felie de pâine, adică 70-80cal. Deşi 100g mămăligă au 70cal iar 100g pâine au 230cal nu faceţi greşeală să credeţi că mămăliga nu îngraşă. O felie de mămăligă e grea (are 100g) în timp ce felia de pâine e uşoară (25g) ceea ce face ca în final să fie echivalente. Dacă vorbim de mămăliga caldă socotiţi că 3 linguri corespund unei felii.

Te-ar mai interesa: Cum un simplu epilat te poate îmbolnăvi de HPV? Me...

Concluzia e că mămăligă reprezintă o alternativă sănătoasă la pâine şi ne scapă de balonări. Dar de îngrăşat, îngraşă la fel”, scrie nutriționistul.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private