Sari la conținut

Ai TEMPERATURĂ? Uite când este necesară reducerea febrei

Temperatura normală a coprului
Sursă foto; arhiva doctorulzilei.ro
bulbului umed

Febra este un mecanism de apărare al organismului nostru, care este declanșat, de obicei, de o agresiune externă. Aceasta stimulează sistemul nostru imunitar pentru a ajuta organismul să lupte împotriva infecțiilor. Ar trebui să fie întotdeauna redusă? Cum reușim?

Ai TEMPERATURĂ? Uite când este absolut necesară reducerea febrei

Febra nu este o boală, ci un simptom care arată reacția organismului nostru la un atac extern. Concret, ajută organismul nostru să lupte împotriva infecțiilor prin stimularea sistemului imunitar. Sistemul imunitar produce pirogeni, care călătoresc prin fluxul sanguin până la creier și apoi ajung la hipotalamus, centrul de control al termoreglementării.

Ca răspuns, temperatura corpului nostru crește peste nivelul normal, ceea ce îngreunează supraviețuirea virușilor și a bacteriilor. Sfaturi de la Dr. Jean-Christophe Nogrette, medic generalist și președinte al sindicatului medicilor generaliști MG France din Haute-Vienne.

Temperatura: când aveți febră?

Temperatura „normală” a corpului nostru oscilează între 36°C și 37,2°C, în funcție de persoană, de ciclul feminin (crește la ovulație) și de momentul zilei (crește seara).

Se consideră că există febră atunci când aceasta atinge 38°C. Acesta poate fi însoțit de :

  • un sentiment de slăbiciune ;
  • o senzație de frig, sau chiar un clănțănit al dinților
  • frisoane mai mult sau mai puțin intense
  • transpirație abundentă;
  • o accelerare a pulsului și a respirației;
  • sau setea intensă.

Dacă bănuiți că aveți febră, nu ezitați să scoateți termometrul și să vă luați temperatura.

De ce faci febră?

Febra este cauzată, de cele mai multe ori, de o infecție virală, bacteriană sau parazitară. Dar poate fi cauzată și de :

  • hipertiroidism (sau alte tulburări hormonale);
  • accident vascular cerebral de căldură sau insolație
  • o tulburare a sistemului imunitar;
  • leziuni cerebrale;
  • existența tumorilor;cancer; etc.

Utilizarea excesivă a anumitor medicamente sau o intervenție chirurgicală recentă pot declanșa, de asemenea, o reacție inflamatorie și, prin urmare, o febră.

Este într-adevăr necesar să reduceți febra?

Febra nu este neapărat un semn rău. După cum s-a explicat mai sus, scopul febrei este de a crea un mediu ostil pentru înmulțirea virușilor și a altor bacterii care ne-ar fi putut contamina organismul.

Efect de apărare a organismului

Aceasta accelerează producția de celule albe din sânge, crește ritmul cardiac și mărește circulația sângelui. Toate aceste fenomene susțin apărarea organismului nostru. Dacă  puteți tolera, este mai bine să nu luați niciun medicament, potrivit Sante Magazin.

Cu toate acestea, dacă persistă mai mult de 24 de ore sau devine prea intensă, este mai bine să acționați.

Când este absolut necesară reducerea febrei?

  • Când febra nu este bine tolerată ;
  • Când febra este egală sau mai mare de 40°C;
  • Când febra este prelungită (mai mult de 24-48 de ore);
  • La copii, vârstnici și persoane fragile (care suferă de o boală cronică, imunodepresie, malnutriție etc.).

Cum să reacționați în caz de febră la adulți?

Tratamentul febrei se bazează pe mai mulți piloni: relaxare, odihnă, alimentație sănătoasă (organismul are nevoie de energie pentru a lupta împotriva agresiunilor la care este supus) și hidratare regulată, în cantități mici, recomandă doctorul Nogrette.

Puteți să vă treceți o mănușă cu apă rece pe frunte și pe gât, sau chiar pe tot corpul, fără să vă uscați, pentru ca apa să se evapore și corpul să se răcească.
Dacă transpirați abundent, puteți face un duș rapid și rece înainte de a vă schimba în haine curate și uscate.

De asemenea, luați în considerare scăderea temperaturii camerei la aproximativ 18-20 de grade. Reduceți treptat temperatura.

Ce medicamente trebuie folosite pentru a combate febra?

Paracetamolul trebuie administrat întotdeauna ca primă linie de apărare, deoarece are cele mai puține efecte secundare. Pentru un adult, doza este, în general, de 500 miligrame până la 1 gram pe doză, cu un interval de 6-8 ore între doze. Cel mai bine este să nu se depășească 3 grame pe zi fără un sfat medical.

Este esențial să se respecte dozele și intervalul dintre doze pentru a evita supradozajul. Din acest motiv, nu combinați mai multe medicamente care conțin paracetamol. O supradoză de paracetamol poate provoca leziuni hepatice ireversibile. Paracetamolul este, de asemenea, contraindicat în caz de afecțiuni hepatice.

Maria Mocanu

Sunt Maria Mocanu și am o vasta experienţă profesională! Sunt o fire creativă, sociabilă, veselă și îmi place să scriu. Am o experiență în media de peste 15 ani, cu nenumărate articole publicate în online, dar și articole de specialitate pentru pasionații și iubitorii de animale.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel