Sari la conținut

Ai un țiuit constant în urechi? Este timpul să vedeți medicul ORL

Ai un țiuit constant în urechi? Este timpul să vedeți medicul ORL

A auzi un sunet intermitent, continuu în urechi, când nimeni altcineva nu pare să audă la fel, sună problematic. Și această problemă a tinitusului afectează anual peste 50 de milioane de oameni din Statele Unite.

Ai un țiuit constant în urechi? Este timpul să vedeți medicul ORL

Tinitusul a fost asociat cu o serie de tulburări fizice și emoționale. Chiar dacă nu este o boală, tinitusul este un simptom de bază al mai multor afecțiuni de sănătate care afectează grav viața de zi cu zi. Poate duce chiar la probleme de furie și probleme de sănătate mintală, cum ar fi stresul și depresia.

Medicii cred că tinitusul nu provoacă pierderea auzului, nici pierderea auzului nu provoacă tinitus. Dar majoritatea persoanelor care suferă de pierderea auzului tind să aibă și tinitus.

Ce cauzează tinitusul?

Există mai multe motive pentru dezvoltarea acestei afecțiuni care s-ar putea agrava din cauza unor leziuni mai vechi ale capului și a infecțiilor repetate ale urechii.

Medicii cred că mai multe cauze, inclusiv pierderea auzului legată de vârstă, expunerea frecventă la zgomote puternice, medicamente, hipertensiune arterială, tulburări cronice ale urechii și alergii pot duce la aceasta.

Zgomotele puternice și exploziile pot cauza leziuni permanente ale celulelor sensibile ale cohleei, un organ în formă de spirală din urechea internă. Oamenii care au locuri de muncă precum dulgheri, piloți și muzicieni prezintă un risc mare de a dezvolta tinitus.

Tinitusul la unii oameni este, de asemenea, agravat de consumul excesiv de alcool, țigări și consumul zilnic de prea multe băuturi cu cofeină.

Cum să ții tinitusul la distanță

Tinitusul nu poate fi tratat permanent, dar cu ajutorul medicilor se pot face câțiva pași pentru a reduce intensitatea și perioadele în care ați auzi sunetele.

1. Aflați și evitați factorii declanșatori: este foarte important să știți ce vă declanșează tinitusul. Dacă un medicament, hipertensiune arterială sau o acumulare de ceară provoacă acest lucru, consultați medicul pentru un remediu. În mare parte, intensitatea sunetului se îmbunătățește atunci când starea este sub control.

2. Tehnici de relaxare: La mulți oameni, tinitusul se agravează atunci când sunt stresați. Este important să găsiți modalități de a ușura stresul prin sarcini ușor de realizat, cum ar fi meditația, exercițiile minții, respirația profundă și dedatul în activități calmante.

3. Aparatură auditivă: Tehnologia actuală face minuni: aparatele auditive ajută foarte mult la reducerea tinitusului și a pierderii auzului. Ele fac sunetele pe care trebuie să le auzi mai tare și sunetele mai greu de observat.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel