joi, iunie 30, 2022

Al șaselea caz de variola maimuței a fost diagnosticat în România – a anunțat Ministerul Sănătății cu puțin timp în urmă.

Este vorba de un bărbat de 40 de ani. Acesta s-a prezentat la o clinică medicală din București iar investigațiile de laborator au confirmat astăzi că pacientul este infectat cu variola maimuței.

Bărbatul va rămâne în izolare. A fost declanșată ancheta epidemiologică pentru stabilirea contacților direcți.

Te-ar mai interesa: Pericolul ascuns al expunerii la soare. În 10 minu...

Cei născuți după 1979, risc cresut să facă variola maimuței. Medicul Adrian Marinescu a oferit câteva declarații importante despre noul virus care îngrozește întreaga lume.

Pentru că variola maimuței a apărut și în România, medicului infecționist Adrian Marinescu, directorul medical al Institutului „Matei Balș” din București, a dezvăluit care sunt persoanele predispuse la acest virus.

„Vaccinul pentru variola umană asigură, din fericire, o eficacitate de 80 – 85 la sută din datele pe care le avem. Ceea ce înseamnă că persoanele născute după 1979, când nu a mai fost obligatorie vaccinarea, au un risc mare de a infecta. Și altceva ce este foarte important: prin vaccinare se asigură o imunitate durabilă de zeci de ani”, a declarat medicul Adrian Marinescu, într-un interviu pentru Europa Liberă.

Te-ar mai interesa: Depresia postnatală. „Îmi doream să nu mă mai trez...


Variola maimuței, două variante de virus

„Sunt două variante de virus atunci când vorbim de variola maimuței. Este varianta din Africa de Vest care mai blândă ca formă și înseamnă o mortalitate mult sub 1%. Sunt cazurile pe care le avem acum în afara Africii.

Și a doua variantă e cea din Congo, adică Africa Centrală, unde într-adevăr vorbim de o mortalitate mai mare, de 10 la sută. Din fericire, nu avem astfel de cazuri în afara Africii”, a mai spus directorul medical al Institutului „Matei Balș” din București.

Te-ar mai interesa: Măsură de urgență. Ce se întâmplă cu băuturile cu ...

„Din fericire, scenariul epidemiei e extrem de mic. Aș spune că e improbabilă această teorie, pentru că se transmite foarte greu și, așa cum s-a văzut peste tot în țările din Europa, și nu numai, au fost cazuri izolate și a fost de fapt un contact direct cu un caz confirmat.

Deci nu trebuie să luăm măsuri care să împiedice epidemia, că nu este cazul. Putem să luăm măsuri legate de supraveghere, pentru că e clar că altfel de cazuri ar trebui supravegheate, pentru că s-ar putea la un moment dat să apară și o formă severă.

Te-ar mai interesa: Consumă acest sirop pe stomacul gol. Lidia Fecioru...

Trebuie făcută vaccinarea care are ca primă indicație la persoana de contact direct. Adică pot să am un caz confirmat și imediat aș putea face vaccinarea pentru persoanele care sunt în contact direct, mă refer în primul rând la partener. Și acest lucru este indicat nu numai în România”, a completat el.

Variola maimuței – simptome

„În primele zile, înainte de a apărea erupția, e simptomatologie cu caracter general: febră și dureri în gât. Pot fi dureri musculare, stare generală proastă, ganglioni inflamați. E greu să îți dai seama.

Te-ar mai interesa: Nu scoate aceste alimente din dietă! Avertisment d...

În momentul în care ai deja erupție, ai erupție cu vezicule care seamănă la un moment dat cu varicela de vărsat de vânt. Dar un ochi avizat pune ușor diagnosticul.

Trebuie ca în momentul în care avem o erupție cu veziculele să ajungem la un medic, că e medicul de familie sau altcineva, care practic să confirme că e o suspiciune sau nu. Și de aici parte de confirmare dacă e cazul”, a explicat Adrian Marinescu.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private