Sari la conținut

ALERTĂ ALIMENTARĂ: Produs de la Lidl retras de la comercializare, contaminat cu histamină. Românii, îndemnați să returneze produsul

Sursă foto: Daily Business

Produs contaminat cu histamină, a fost retras de urgență de la raft din magazinele Lidl, a transmis ANSVSA.

Lidl a scos de la vânzare un produs, din cauza unor suspiciuni legate de riscurile de îmbolnăvire. Cei care l-au cumpărat îl pot returna, chiar și fără bon.

„Lidl România recheamă preventiv produsul „Nixe File de anșoa în ulei de măsline 80g” din lotul 145/220 și cu termenul de valabilitate 25.05.2024, ca urmare a unei suspiciuni legate de determinarea unor valori ridicate pentru parametrul histamină.

Persoanele care au consumat acest aliment și dezvoltă simptome severe, ar trebui să solicite asistență medicală. Din motive ce țin de siguranța consumatorului, Lidl România a reacționat fără întârziere și a scos produsul de la vânzare.

Produsul cu lotul și data limită de consum menționate mai sus poate fi returnat în toate magazinele Lidl. Contravaloarea acestuia va fi restituită, fără a fi necesară prezentarea bonului fiscal”, a transmis ANSVSA.

lidl produs contaminat cu histamina
Sursă foto: ANSVSA

Ce este histamina?

Histamina este o substanță chimică creată de sistemul imunitar, care poate reacționa la un alergen, provocând simptome precum tuse, strănut, ochi care lăcrimează. Inițial s-a crezut că histamina are proprietăți vasoactive puternice, datorită acțiunii sale stimulatoare și vasodepresoare.

Atunci când nivelul de histamina crește foarte mult în organism sau există o problemă și corpul nu poate gestiona bine histamina, această substanță chimică începe să afecteze funcțiile normale. Manifestările tipice ale intoxicației cu histamină includ înroșirea pielii, erupții cutanate, simptome gastro-intestinale și dureri de cap.

Efectele asupra sanatatii umane ale intoxicatiei alimentare cu histamina

Consumul de alimente care contin niveluri ridicate de histamina provoaca intoxicatii alimentare, numite „intoxicatii cu histamina”.

Simptomele apar rapid dupa consumul alimentelor cu histamina, intre 2 minute si 2 ore, generand mancarime si arsura in gura, urticarie in partea superioara a corpului, dureri de cap si, uneori, dureri abdominale, greata si diaree.

In cele mai multe cazuri, simptomele sunt usoare, iar simptomele dispar in cateva ore.

Iata alte cateva lucruri pe care trebuie sa le stiti despre intoxicatia cu histamina si cum sa o preveniti:

Alte alimente care pot contine histamina: ansoa, somon, branza fermentata, bere, muraturi, fructe de mare. In general, alimentele care sunt depozitate pentru o perioada mai lunga de timp sau care sunt prelucrate in mod specific (cum ar fi muraturile sau branza fermentata) pot avea un continut mai ridicat de histamina.

In timpul caldurii, trebuie sa acordati atentie alimentatiei. Alimentele care contin histamina pot fi pastrate in siguranta la frigider, dar atunci cand sunt expuse la temperaturi ridicate, bacteriile care produc histamina se pot dezvolta mai rapid, crescand riscul de intoxicatie. Astfel, este important sa evitati alimentele care au stat la temperatura camerei timp indelungat, in special in perioadele de canicula.

Luati masuri de precautie atunci cand mancati alimente preparate in mod specific: Anumite tehnici culinare, cum ar fi afumarea, maturarea la uscat si fermentarea, pot creste continutul de histamina in alimente. Daca sunteti sensibil la histamina, este recomandat sa evitati aceste alimente sau sa le consumati in cantitati mai mici.

Consultati-va cu medicul daca aveti simptome de intoxicatie cu histamina. Acestea pot include mancarime, roseata, dureri de cap, varsaturi sau diaree. In cazul alimentelor fermentate, toate aspectele prepararii (inclusiv ingredientele, fermentarea si maturarea), distributia si depozitarea trebuie ajustate si echilibrate in fiecare aliment pentru a reduce la minimum formarea histaminei.

Tănasă Sabina

Sabina Tanasa, este redactor la www.doctorulzilei.ro din anul 2020, a fost colaborator la despreSpa.ro, owner and founder la MobileWish.ro și la Ulei Cocos Romania - VivaCoco. Este licentiata a Universitatea „Alexandru Ioan Cuza" din Iași si ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE DIN BUCURESTI

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel