Sari la conținut

Alertă de febră Dengue în Italia. Controale sporite la vamă. Alte trei țări au înregistrat epidemii locale

Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei

Confruntate cu numeroase focare în alte zone tropicale din întreaga lume, alertele de febră Dengue din Brazilia și Argentina au determinat controale la frontierele din Italia. Ca urmare a creșterii numărului de cazuri de Dengue la nivel mondial, directorul general Francesco Vaia a dat instrucțiuni Oficiilor de Sănătate Maritimă, Aeriană și de Frontieră (Usmaf-Sasn) să ridice nivelul de alertă și vigilență în ceea ce privește mijloacele de transport și mărfurile provenite din țări în care „riscul de contractare a bolii este frecvent și continuu”, după cum relatează Rador Radio România.

Brazilia a ajuns la 512.353 de cazuri probabile de Dengue, potrivit ultimelor date publicate de Ministerul Sănătății. Numai în acest an, au fost confirmate 75 de decese din cauza bolii și alte 350 sunt investigate. Numărul cazurilor s-a dublat de patru ori față de aceeași perioadă a anului trecut, când au fost înregistrate 128.842 de cazuri probabile de Dengue și 50% erau asimptomatice.

Se numește transmitere silențioasă și – așa cum s-a întâmplat cu Covid-19 – îi îngrijorează în mod special pe epidemiologii brazilieni.

Numărul persoanelor infectate asimptomatice este, de fapt, considerat crucial pentru răspândirea epidemiei.

Investigațiile efectuate la Institutul de Cercetare Ştiințifică din cadrul Ministerului Brazilian al Sănătății, Fundația Oswaldo Cruz, arată că peste 50% dintre persoanele infectate nu dezvoltă simptome, iar evenimentele legate de petrecerile de Carnaval, care atrag mii de oameni pe străzi, criza pare destinată să se agraveze.

„Dacă un țânțar Aedes egypti mușcă o persoană asimptomatică, șapte zile mai târziu este capabilă încă să transmită boala”, explică cercetătoarea de la Fiocruz, Denise Valle, într-un interviu pentru televiziunea locală. Nu întâmplător la Rio de Janeiro, inima culturii Carnavalului, în ultima săptămână infecțiile au crescut cu 56% față de cea anterioară.

Europa: trei țări care au înregistrat cazuri și epidemii locale sporadice de Dengue

Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei

În Europa, există trei țări care au înregistrat cazuri și epidemii locale sporadice de Dengue, între 1 ianuarie și 5 decembrie 2023.

Italia, prima cu 82 de cazuri, urmată de Franța cu 43 de cazuri și Spania cu 3 cazuri.

„În 2023 am avut cel mai mare număr de cazuri și transmisii locale de Dengue de până acum” a explicat Alessandro Marcello, șeful laboratorului de virologie moleculară al Centrului Internațional de Inginerie Genetică și Biotehnologie, care își desfășoară activitatea în Zona Parcului Științific din Trieste.

Schimbările climatice, dar și deplasările persoanelor sunt în principal responsabile pentru circulația febrei Dengue în zone noi”, a adăugat Marcello.

„Din cauza creșterii globale a cazurilor de Dengue, la dispoziția directorului general, Francesco Vaia, Birourile de Sănătate Maritimă, Aeriană și de Frontieră (Usmaf-Sasn) sunt invitate să ridice nivelul de alertă și vigilență față de mijloacele de transport și față de mărfurile importate din țări în care riscul de a contracta boala este frecvent și continuu sau în care este prezent Aedes aegypti”.

Circulara amintește „că Reglementările sanitare internaționale impun ca zona aeroportului/portului și a celor 400 de metri din jur să fie ținute libere de surse de infecție și contaminare, prin urmare și de rozătoare și insecte”.

„Așa cum se prevedea deja prin circulara Ministerului Sănătății din 28 septembrie 2017 și în conformitate cu Planul Național de Prevenție, Supraveghere și Raspuns la Arboviroză (Pna) 2020-2025, recomandă ca Usmaf-Sasn să monitorizeze cu atenție – precizează documentul – dezinfecția aeronavelor și să evalueze posibilitatea emiterii ordinelor pentru efectuarea de intervenții extraordinare pentru supravegherea populațiilor de vectori și alți infestanți și pentru dezinfestare”, concluzionează comunicatul.

 

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel