sâmbătă, iunie 10, 2023

Alertă privind apariția meduzele mov. Ce probleme pot cauza acestea oamenilor care intră în contact cu ele este destul de neplăcut.

În mările care înconjoară arhipelagul grecesc și-au făcut deja apariția meduzele mov, a căror înțepătură este exrem de toxică. Unde le putem întâlni și care sunt recomandările în cazul în care intrăm în contact cu acestea este bine să știm mai ales că a început sezonul vacanțelor și mulți dintre noi vom merge la mare.

Apariția și răspândirea unor meduze mov în apele Mediteranei tinde şi în acest an să transforme într-o problemă pentru toți vizitatorii străini și greci și creează îngrijorare și din cauza faptului că ele au apărut mult mai devreme decât anul trecut.

Coloniile din acest an au apărut în Marea Ionică, aproape de coastele insulelor Kerkyra şi Paxi, dar și în anumite zone din Attica. Experții ecologişti confirmă prezenţa lor în apele elene și nu exclud ca ele să fie transportate de curenţi și valurile mării pretutindeni.

Meduza violetă sau mov este considerată una dintre cele mai periculoase specii de meduze din Marea Mediterană. Înţepătura ei este foarte dureroasă din cauza neurotoxinei pe care o are și poate provoca arsuri și chiar șoc.

Dacă pe piele au rămas urme de tentacule, ele trebuie să fie imediat îndepărtate cu un obiect rigid și nu direct cu mâna. De asemeni, se curăță zona afectată cu apă sărată și pe cât posibil amestecată cu bicarbonat sau ser fiziologic, niciodată o apă proaspătă sau frecare, deoarece pot favoriza eliberarea mai multor toxine.

Ce trebuie sa facem dacă cineva a intrat în contact cu o meduza mov

Scoateți imediat persoana din apă! Apoi:

  • Îndepărtați meduza sau resturile din corpul gelatinos  –  folosiți o mănușă.
  • Spălați zona afectată cu apă din mare, fără să frecați.
  • Dacă aveți posibilitatea, aplicați o soluție cu bicarbonat (un amestec compus din 50% bicarbonat de sodiu si 50% apă de mare) timp de câteva minute pentru a neutraliza acțiunea acelor, în cazul în care mai sunt tentacule atașate de piele.
  • Folosiți un card de plastic, spre exemplu un card de credit și radeți zona afectată de înțepătură.
  • Aplicați comprese reci sau gheață (nu aplicați direct pe piele, protejați cu un prosop) timp de 5-15 minute. Reaplicați dacă durerea persistă.
  • Aplicați loțiuni cu lidocaină sau cortizon pentru reducerea mâncărimilor, a durerii și a disconfortului.
  • În cazul înțepăturilor la nivelul ochilor, folosiți o soluție salină, specială pentru curățare, și prezentați-vă de urgență la medic!

Nu spălați cu apă plată sau de la robinet! Nu folosiți oțet sau alcool!

În anumite cazuri mai sensibile sau a unui șoc alergic, persoana afectată poate prezenta efecte precum tahicardie, dureri de cap, stare de vomă, hipotensiune și dificultăți de respirație. Și în aceste cazuri se recomandă să se solicite cât mai repede asistență sanitară.

Urmăriți apariția eventualelor simptome extreme sau semne de șoc și solicitați asistență medicală!

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

V-ar mai putea interesa:

spitale private